Pozivi na djelovanje zbog tretiranja djece u Zavodu Pazarić

Parlament je zadužio radno tijelo da provjeri sve navode o stanju u Zavodu u Pazariću (Al Jazeera)
Parlament je zadužio radno tijelo da provjeri sve navode o stanju u Zavodu u Pazariću (Al Jazeera)

Vlada Kantona Sarajevo je u slučaju tretmana štićenika Zavoda u Pazariću tražila hitno postupanje Tužilaštva KS, pod čijim nadzorom se poduzimaju neophodne radnje radi rasvjetljavanja ovog događaja.

“Nakon prvih informacija o lošem stanju u Zavodu Pazarić, a koje je iznio direktor ove institucije prije nekoliko mjeseci, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je putem Centra za socijalni rad izvršilo nadzor. Prema izvještaju koji nam je dostavljen, nije bilo indicija o ovakvom stanju”, navode iz Vlade KS, prenosi Fena.  

“U narednim danima ćemo razmotriti mjere za ovaj problem i postupati u skladu s tim. Tražimo od nadležnih, posebno Vlade Federacije BiH i resornog ministra Veska Drljače da urgentno postupi i informiše javnost o stanju, te da osigura sve uslove za human boravak i odnos prema štićenicima. Vlada KS stavlja na raspolaganje svoje resurse”, navodi se.

Ministarstvo rada i socijalne politike entiteta Federacija Bosne i Hercegovine hitno je zatražilo od nadležnih institucija i svih kantonalnih ministarstava za socijalni rad da djeluju na području svoje mjesne nadležnosti ukoliko imaju štićenika smještene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću, a federalne i kantonalne uprave za inspekcijske poslove da hitno izvrše nadzor i utvrde činjenice te poduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

“Na današnjoj press-konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću. Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore”, saopćeno je iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

Istovremeno, ovo ministarstvo poziva i druge nadležne organe da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima.

Federalno ministarstvo ‘proziva’ Sabinu Čudić

Iz Ministarstva podsjećaju kako su prava i zaštita djece regulirani međunarodnim i domaćim propisima i standardima koji se moraju poštivati, posebno kada se radi o statusu ranjivih kategorija.

“Također, za poduzimanje odgovarajućih radnji vezano za iste osobe potrebne su saglasnosti zakonskih zastupnika”, navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, na redovnoj sjednici Vlade Federacije, zakazane u petak, 22. novembra, razmatrat će se informacija o tretmanu štićenika, o čemu će javnost biti informirana.

“Cijenimo da bi bilo mnogo korisnije da je zastupnica Ćudić, prije istupa u javnosti o spomenutom tretmanu štićenika Zavoda Pazarić, upoznala nadležne institucije “, navodi se u saopćenju, koje potpisuje federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

‘Tužilac upoznat sa slučajem’

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je da su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo upoznali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo o ovom slučaju koji je dao određene upute policijskim službenicima.

“Više informacija o navedenom slučaju i datim uputama u ovom trenutku ne možemo saopštiti”, navodi se u saopćenju MUP-a. 

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić pozvala je institucije da detektiraju odgovorne te nadležne da smjesta pokrenu stručne timove koji će se u narednom periodu baviti “popravljanjem” štete koja je pričinjena djeci, štićenicima Zavoda Pazarić.

“Snaga i zrelost svakog društva ogleda se u tome kako se ponašaju prema manjinama, ugroženima i onima čiji se glas ne čuje”, kazala je Bogunić, prenosi Fena.

‘Najteže kršenje niza dječijih prava’

Izrazila je uvjerenje da je većina, gledavši uslove u kojima žive djeca i osobe s poteškoćama u razvoju, osjetila veliki stid.

“Stid je i mene, jer nisam znala. I gore i teže od ovoga može biti samo izostanak reakcije nadležnih. Mislim da smo jutrošnjim saznanjima prozvani svi kao ljudi, a tek onda kao profesionalci”, kazala je Bogunić, saopćeno je iz Press službe KS-a.

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović saopćila je da su otkrića o zlostavljanjima u Zavodu Pazarić “šokantna”.

“Pozivam vlasti Federacije Bosne i Hercegovine da iniciraju, po hitnom postupku, istragu slučajeva zlostavljanja u toj instituciji i da privedu pravdi odgovorne za zlostavljanja”, izjavila je.

“Drugo, vlasti bi urgentno trebale ostvariti napredak na zatvaranju svih takvih institucija i reformi sistema zaštite djece u skladu sa standardima ljudskih prava. Osobe izolirane u takvim institucijama pate od osjećaja napuštenosti i zanemarenosti”, kazla je.

“Kako zahtijeva Konvencija UN-a o pravima osoba s hendikepom, Bosna i Hercegovina trebala bi osigurati da sva djeca s hendikepom žive u porodičnom okruženju. U slučaju da porodica nije u stanju da osigura brigu nad djetetom s hendikepom, svi mogući napori trebaju se uložiti da se pruži alternativa zaštita unutar šire porodice, a u slučaju da i to propadne, unutar zajednice”, izjavila je Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Međunarodna organizacija Save the Children saopćila je da tretman djece u Zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantiranih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

“Užasnuti smo i šokirani navodima o zlostavljanju djece i mladih s poteškoćama u razvoju koji borave u Zavodu Pazarić, za koje smo saznali danas, na Međunarodni dan djeteta, u godini u kojoj obilježavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta.  Ukoliko se ispostavi da su ove informacije provjerene i tačne, one moraju u cjelokupnoj javnosti izazvati ne samo šok i užasavanje, već i izričite i jasne zahtjeve prema organima vlasti da se ova situacija što prije promijeni, a nadležni pozovu na odgovornost.”

U saopćenju se navodi da je očigledno da je prekršeno pravo djece na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, “što se mora pod hitno zaustaviti”.

Djeca vezana za namještaj i radijatore

“Želimo podsjetiti i na činjenicu da institucija nije mjesto za najbolji mogući rast i razvoj niti jednog djeteta, pa tako ni djece s poteškoćama u razvoju. Institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od strane uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece i onemogućava individualan pristup u radu s djecom koji će osigurati zadovoljavanje potreba svakog djeteta ponaosob.”

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Sabina Ćudić medijima je u srijedu ustupila fotografije za koje je navela da su napravljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, na kojima se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore, a nastali su u proteklih godinu dana.

Na današnjoj sjednici Zastupnički dom zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u Zavod te o svemu tome obavijesti ovaj dom radi odgovarajuće reakcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO