Održan protest ispred Parlamenta zbog štićenika Zavoda u Pazariću

Na fotografijama ustupljenim medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore (Al Jazeera)
Na fotografijama ustupljenim medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore (Al Jazeera)

Završen je protest građanaispred zgrade Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, tokom sjednice Zastupničkog doma, nakon objave uznemirujućih snimaka štićenika Zavoda za mentalno zbrinjavanje invalidne djece u Pazariću.

“Svi smo mi djeca iz Zavoda Pazarić. Samo, za razliku od njih, mi imamo mogućnost ustati i promijeniti stvari, ali ne radimo to. Ta sila koja se provodi nad tom djecom, koja bi trebala biti pod zaštitom, provodi se, također, i na nama, samo kroz drugačije načine i mehanizme”, rekao je Alečko Kantar, prenosi Fena.

On je, kako je rekao, došao na okupljanje zbog dešavanja koja se konstantno provode u Zavodu u Pazariću kod Sarajeva.

Foto: Al Jazeera

Djeca vezana za namještaj

“Svjedočili smo fotografijama na kojima su djeca svezana. Činjenica da mi moramo biti na ulici i tražiti da se pobrinu za tu djecu na način kako zaslužuju, to je poražavajuće”, kazala je Aida Feraget.

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Sabina Ćudić medijima je ranije u srijedu ustupila fotografije za koje je navela da su napravljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, na kojima se vidi kako su djeca s poteškoćama u razvoju vezana za namještaj i radijatore, a nastali su u proteklih godinu dana.

Na današnjoj sjednici je Zastupnički dom zadužio radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu te da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u Zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić prezentovala je snimke o tretmanu djece i omladine s poteškoćama u razvoju u Zavodu u Pazariću u blizini Sarajeva.  Na njima se vide štićenici s modricama vezani za radijatore, a nastali su u proteklih godinu dana. Zastupnica Ćudić je situaciju u Zavodu nazvala modernim ropstvom, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO