Ćudić objavila snimke iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za namještaj i radijatore

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić medijima je danas ustupila fotografije za koje je navela da su napravljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, na kojima se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore, a nastali su u proteklih godinu dana. 

“Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom”, rekla je Ćudić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

“Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma”, dodala je Ćudić.

Ćudić optužila upravu Doma

Usljed nemara prethodne uprave, Zavod ni danas nema dovoljan broj stručnih kadrova potrebnih za rad sa štićenicima među kojima je i 47-oro bolesne djece, ta djeca, pod sedativima noće s jednom njegovateljicom, što ni blizu ne odgovara standardima, kazala je Ćudić, prenosi FENA.

Zastupnica Naše stranke izjavila je da je Parlament i javnost upoznala sa dešavanjima u Zavodu u Pazariću, nakon što Vlada i resorno ministarstvo nisu smijenili članove i članice Upravnog i Nadzornog odbora koji su u Zavodu ostali iz prethodnog mandata.

Ćudić je na sjednici Predstavničkog doma zvanično podnijela inicijativu kojom traži da Vlada FBiH smijeni članove prijašnje uprave koji su i sad na pozicijama i zbog čijeg se namara, kako je dodala, dešava “moderno ropstvo”, zlostavljanje štićenika.

“Ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci”, kazala je Ćudić.

Ona je zatražila i da Ministarstvo rada i socijalne politike, za 90 dana od odobravanja ove inicijative u Parlamentu, podnese izvještaj o poduzetim mjerama, kao i da Tužilaštvo ubrza svoje djelovanje u ovom slučaju.

Direktor: Osuđujem vezivanje djece 

Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić, prenio je portal Klix.ba, navodeći da su za ovu tačku glasali klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA. Klubovi SDA, HDZ-a i DF-a su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, dok je SBB velikim dijelom bio za. U konačnici za raspravu su  bila 22 zastupnika, 48 ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

Predstavnički dom je na kraju zadužio radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao  i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije, prenijela je Fena.

“Osuđujem svaki vid vezivanja djeteta, to je nedopustivo, ali ne želim da se ovim sada prikrije kriminal koji se dešavao u Zavodu”, rekao je za Al Jazeeru direktor Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić, koji je na poziciju direktora Zavoda imenovan u aprilu.

„Ovo je nedopustivo u 21. vijeku“, rekao je Salić, dodajući da će uskoro javnosti poslati kompletnu informaciju o stanju u Zavodu.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da očekuje da će to stanje u Pazariću doživjeti bolji epilog ili poboljšanje uslova u tom centru.

“Društvo mora učiniti sve da se takve situacije prevaziđu odnosno da uopšte ne dođe do takvih situacija. Mi smo kao država otvoreni za kontrolu i nadzor nad ustanovama zatvorenog tipa”, kazala je Borovac.

Izvor: Al Jazeera i agencije