Jak zemljotres pogodio centralnu BiH

Epicentar zemljotresa zabilježen je 14 kilometara sjeverno od Turbeta, na dubini od 10 kilometara (EMSC)

Zemljotres jačine 5,1 stepeni po Rihteru, kako je prvobitno zabilježio Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), potresao je danas centralno područje BiH, a osjetio se i u okolini Sarajeva, prenosi Tanjug.

Pomjeranje tla je registrovano u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije, 14 kilometara od Turbeta, u centralnoj BiH, prenosi Klix.ba.

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine.

U podacima koji dolaze s terena govori se da je porušeno nekoliko starijih dimnjaka i da je došlo do urušavanja krovova te da su štete nastale uglavnom na starijim objektima.

Na web-stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) navedeno je kako je potres zabilježen na dubini od 10 kilometara, navodi Anadolija.

Iz Civilne zaštite Tuzlanskog kantona za Klix.ba su potvrdili da se zemljotres osjetio i na širem području Tuzle te da još uvijek nema prijava o nastanku materijalne štete na objektima.

Magnituda 5,1 stepeni

Ovaj zemljotres osjetio se u većem dijelu BiH. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda FBiH, magnituda potresa iznosila je 5,1 stepeni.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu u proteklom periodu.

Poslednji zemljotres ove jačine zabilježen je u 2012. godini u Zenici a tada je iznosio 4,9 stepeni po Rihteru nakon čega je uslijedila serija od desetak manjih potresa.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada