Weber: Pregovori Kosova i Srbije bez priča o razmjeni i podjeli

Mora se postići okvir u kojem će se jasno znati dokle će ići ti pregovori i kakav će biti konačni sporazum, smatra Bodo Weber (Arhiva)

Bez ozbiljnog “resetiranja” pregovora i vraćanja na prvobitni originalni okvir političkog dijaloga, koji ne uključuje razmjenu teritorija, neće doći do ponovnog pokretanja razgovora između Srbije i Kosova, a niti do ukidanja ili suspenzije 100-postotnih taksi na uvoz robu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine), ocijenio je politički analitičar iz Berlinskog vijeća za politiku demokratizacije Bodo Weber.

On je za Kosovo online rekao da na Zapadu ima još snaga koje se zalažu za razmjenu teritorija i da, sve dok vlasti Kosova ne budu sigurne da se neće razgovarati o toj temi, niko ne može ubijediti vladu Kosova, ni sadašnju ni buduću, da ukine tarife.

“Zato sam i rekao da bez nekog ozbiljnog resetiranja pregovora, u kojem se mora vratiti na prvobitni originalan okvir, a koji ne uključuju razmjenu teritorija, neće doći do pokretanja političkog dijaloga, a bez toga neće doći do ukidanja taksi, ili možda čak ni do suspenzije”, kazao je Weber.

Prema njegovim riječima, samo uvođenje taksi je tržišno, odnosno formalno pitanje, ali je to, kako kaže, de facto bila politička odluka, kao vid otpora Vlade Kosova protiv inicijativa o razmjeni teritorija koje su dolazile iz Beograda.

‘Pregovori vođeni u pogrešnom pravcu’

On smatra da se mora postići okvir u kojem će se jasno znati dokle će ići ti pregovori i kakav će biti konačni sporazum, a koji ne može uključiti nikakvu razmjenu teritorija ili podjelu.

“Mislim da se vidjelo da su ti pregovori vođeni u potpuno pogrešnom pravcu, s odgovornošću i glavnog pregovarača Evropske unije Federice Mogherini. Zato smatram da ne može doći do novog pokretanja pregovora bez neke vrste resetiranja dosadašnjih razgovora, koji će morati početi s dogovorom oko nekog pregovaračkog okvira”, smatra Weber.

Govoreći o formiranju nove vlade Kosova, on je ocijenio da se to neće dogoditi do kraja ove godine i izrazio nadu da će se dogoditi početkom naredne godine, kada će biti formirana i nova Evropska komisija.

“Vjerujem da će nakon toga početi pripremni razgovori za nastavak dijaloga, koji zavise i od toga kada će biti raspisani izbori u Srbiji, da li u martu ili u maju. Ako to bude u martu, onda se vjerovatno razgovori neće nastaviti prije kasnog proljeća. Postavlja se i pitanje kako će se riješiti politički potezi koji su doveli do prekida pregovora, konkretno uvođenje taksi i lobiranje vlade Srbije za nepriznavanje Kosova od nekih trećih zemalja”, rekao je Weber.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO