Tegeltija: O imenovanju sam saznao iz medija

Predsjedništvo BiH donijelo odluku i o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH, dokument koji će biti upućen u sjedište NATO-a u Briselu (Fena)

Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija bh. entiteta Republika Srpska i kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, iozjavio je utorak da je o odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine da je imenovan na ovu poziciju pročitao u medijima te da još nije upućen u detalje.

“Ništa još ne znam, čitam na portalima, kao i vi. Ako se ova vijest potvrdi, sutra ćemo razgovarati o programu i svemu ostalom”, rekao je on za banjalučke Nezavisne novine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je ranije u utorak Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za mandatara novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Taj dokument će u sjedište NATO-a u Briselu, prema dogovoru, biti upućen nakon što Tegeltijino imenovanje bude potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Bh. Predsjedništvo o usvajanju ANP-a

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine prethodno su održali sastanak s ambasadorima zemalja članica “Kvinte” – SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka – i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju Godišnjeg nacionalnog programa (MAP), koji je korak na putu BiH ka NATO-u, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Druga dva člana bh. Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali su imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara iz SNSD-a usvajanjem ANP-a, odnosno daljnjim NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije