Šest članica EU-a za otvaranje pregovora s Albanijom i S. Makedonijom

Nema održive alternative punopravnom članstvu država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EPA)
Nema održive alternative punopravnom članstvu država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EPA)

Šest država članica Evropske unije uputilo je pismo predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojem ističu kako su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja, podrazumijevajući da će to dovesti do konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u martu 2020. godine.

“Mi smo se spremni konstruktivno angažirati kako bi se poboljšao proces pristupanja. Učinit ćemo to podrazumijevajući da će se to provesti na efikasan način s ciljem postizanja rezultata koji će omogućiti EU da postigne konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u martu 2020. godine”, navodi se u pismu u koje je Hina u utorak imala uvid.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Italije, Poljske, Slovenije i Slovačke.

Hrvatska, iako nije potpisnica pisma, dijeli te stavove, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Potpisnici pisma također pozivaju Evropsku komisiju da do januara 2020. godine iznese “konkretne prijedloge kako pojačati efikasnost pristupnog procesa kao instrumenta za podršku reformama i integracijama u regiji”.

‘Bez nepotrebni odgađanja’

U pismu se navodi i kako “nema održive alternative punopravnom članstvu država Zapadnog Balkana u EU ako želimo efikasno zaštiti naše interese u regiji” te kako se proces mora nastaviti “bez nepotrebnih odgađanja”.

Pismo je objavljeno uoči sastanka Vijeća za opće poslove, koje u utorak ima na dnevnom redu raspravu o proširenju.

Prije toga je Francuska uputila državama članicama dokument u kojem predlaže reformu sadašnjeg načina pregovora o pristupanju država kandidatkinja.

Prema francuskom prijedlogu, proces pristupanja odvijao bi se postupno, u sedam koraka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO