Šarović: Dodik je kapitulirao i prodao RS

Predsjedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH (Arhiva)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u utorak da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik svojim glasom dobio mandatara, ali je to platio ulaskom bh. entiteta Republike Srpske u NATO savez.

“Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti ANP [Godišnji nacionalni program], sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao RS”, smatra Šarović. 

Naglasio je da kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da “to nije to”, jasno da je Dodik prekršio rezoluciju Narodne Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

“Time je sebe postavio visoko na sramnoj ljestvici osoba koje su donijele jednu od ključnih odluka pogubnih za interese građana i ciljeve RS-a”, zaključio je Šarović u saopćenju.

Borenović: Najveći prevarant i lažljivac

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Borislav Borenović optužio je u utorak lidera Saveza nezavisnih socojaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je “izdao” interese RS-a, jer je, kako kaže, donio odluku da RS i Bosna i Hercegovina idu u NATO savez, prenosi Fena.

To je, tvrdi, nezaustavljiv put, jer se takav dokument šalje i u Brisel, nakon što je ranije u utorak bh. Predsjedništvo donijelo takvu odluku i imenovalo Zorana Tegeltiju (SNSD) za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Borenović je kritizirao Dodika, navodeći da se ovim pokazalo da je on “najveća prevara u istoriji srpske politike” te da je “čovjek koji ne preza ni od čega”.

“Šta god da stoji u programu reformi, to je uslov za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. Tim dokumentom se aktivira MAP – Akcioni plan za članstvo u NATO-u”, rekao je lider PDP-a na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je Dodik samo nekoliko sati ranije tvrdio da je protiv preimenovanja ANP-a i slanja bilo kakvog dokumenta u Brisel.

“Dodik je, istorijski, vjerovatno najveći prevarant i lažljivac. To su pokazala njegova beskropulozna djela, a o riječima neću govoroti. Ovim je pogazio i Narodnu skupštinu RS-a, desetak puta, a posebno kada se hvalio rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i o vojnoj neutralnosti RS-a”, kazao je Borenović

Tvrdi da je Dodik pristao na sve što je od njega tražila Stranka demokratske akcije (SDA), odnosno Šefik Džaferović.

Pita ima li Dodik hrabrosti pogledati narod RS-a u lice, jer je, kako kaže, danas ponizio sve institucije RS-a, koje je natjerao da usvoje odluke koje se ne provode.

Stanić: Dodik je ucijenjen čovjek

“Svojim pristankom da RS odvede u NATO, Milorad Dodik se otvoreno stavio protiv srpskog naroda i pokazao da je spreman učiniti sve zarad malo vlasti”, izjavio je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a.

Kaže da je Dodik u utorak potvrdio da mu je, ako treba, prihvatljivo i da promijeni i vjeru zarad vlasti, saopćeno je iz SDS-a.

Stanić je rekao “on već duže vremena najavljivao da će Dodik učiniti ovakav potez, ističući da je lider SNSD-a ucijenjen čovjek”.

“On zna da je učinio mnogo loših stvari prema RS-u i prema partnerima iz svijeta i bio je primoran da to uradi. On je ucijenjena glava i danas je razmišljao ‘ili pukovnik ili pokojnik'”, naveo je Stanić.

Tvrdi da “ovako velika izdaja srpskog naroda neće proći nekažnjeno”.

Odluke Predsjedništva BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ranije u utorak imenovalo Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Taj dokument će u sjedište NATO-a u Briselu, prema dogovoru, biti upućen nakon što Tegeltijino imenovanje bude potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Članovi bh. Predsedništva prethodno su održali sastanak s ambasadorima zemalja članica “Kvinte” – SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka – i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik je sve do danas tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali su imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Dodikovog SNSD-a usvajanjem ANP-a, odnosno daljnjim NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije