Predsjedništvo BiH: Tegeltija mandatar, Program reformi ide u Brisel

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je u utorak Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno Feni u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, kolektivni šef države donio je, na posebnoj sjednici u Sarajevu, i odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Taj dokument će u sjedište NATO-a u Briselu, prema dogovoru, biti upućen nakon što Tegeltijino imenovanje bude potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Članovi bh. Predsedništva prethodno održali sastanak s ambasadorima zemalja članica “Kvinte” – SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka – i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Program reformi Bosne i Hercegovine

Usaglašeno je da se u sjedište NATO-a u Briselu pošalje dokument koji će značiti aktivaciju Akcinog plana za članstvo u NATO-u (MAP), mada taj dokument neće biti poslan pod imenom Godišnji nacionalni plan (ANP).

Prema izvorima Bete iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojeni dokument bit će poslan u Brisel kao “program reformi”, a već je dobio zeleno svjetlo u sjedištu NATO-a.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je sve do danas tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti.

Druga dva člana bh. Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali su imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD) usvajanjem ANP-a, odnosno daljnjim NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Džaferović: Ovo je pobjeda BiH

Šefik Džaferović je nakon imenovanja Zorana Tegeltije kazao je kako je dogovoren dokument koji podržava NATO, ali i svjetske sile.

On je kazao da je Predsjedništvo usvojilo Plan reformi Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen putem Stalne misije pri NATO savezu u Briselu, jedan dan nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara u Vijeću ministara, prenosi Klix.ba.

Vučić čestitao Dodiku na ‘kompromisu’

Predsjednik Srbije sastao se u utorak u Beogradu s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, kojem je čestitao na kompromisu postignutim s drugim političkim strankama u Bosni i Hercegovini.

‘Čestitam predsedniku Dodiku na kompromisu koji je postigao sa partnerima u Bosni i Hercegovini. Odličan sastanak Beogradu’, objavio je Vučić na Instagram profilu.

“Ovdje nema pobjednika ili pobijeđenog od bilo kojeg političara ili politike. Pobjednici su Bosna i Hercegovina, svi dijelovi Bosne i Hercegovine i svi narodi i svi građani Bosne i Hercegovine. Mi smo u protekla dva mjeseca u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine radili naporno zajedno s prijateljima iz svijeta i NATO saveza i došli do dokumenta koji će biti dostavljen u NATO savez i koji omogućava nastavak odnosa i saradnje s NATO savezom”, rekao je Džaferović.

Kazao je kako je najvažnije je da je dokument u skladu s vladavinom prava i poštuje sve do sada donesene zakone i odluke.

“Ovaj dokument podržavaju naši prijatelji iz svijeta i NATO saveza. Ja sam od onih kojeg interesira suština. Neću dati niti jednu izjavu kojom ću otežati političku situaciju i pogoršati političku klimu unutar Bosne i Hercegovine”, dodao je Džaferović.

Komšić: Dokument ide u Brisel

Rekao je da je postignut konsenzus, što je karakteristika situacije koju živi Bosna i Hercegovina.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jednoglasno donijelo odluku. Bilo je onako kako sam sve vrijeme govorio, nije moguć ničiji diktat niti unilateralni diktat unutar Bosne i Hercegovine. Moguće je samo da se dogovaramo kako dalje. Dok se ne dogovorimo oko promjena, moramo poštovati rješenja koja imamo na snazi”, zaključio je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je za banjalučke Nezavisne novine da je postignut dogovor oko imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan”, kazao je Komšić.

Milorad Dodik je nakon sjednice bh. Predsjedništva otputovao u Beograd, gdje je novinarima rekao da je o detaljima sjednice Predsjedništva upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji mu je čestitao na postignutom dogovoru.

“Dolazim sa sastanka u Sarajevu i upoznao sam Vučića o detaljima”, kazao je Dodik, prenose Nezavisne novine.

Dodik: Ne prejudicira se članstvo u NATO-u

Kako prenosi Radio-televizija RS-a, on je rekao da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen.

“Čak se otvoreno u tok dokumentu kaže da su u pitanju reforme i da one ne prejudiciraju članstvo. Piše da je za svako kretanje prema članstvu u NATO potrebna nova odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti na nivou Bosne i Hercegovine”, naglasio je Dodik.

Istakao je da razumije Srpsku demokratsku stranku (SDS) i Partiju demokratskog progresa (PDP).

“Mislim da bi trebalo da prestanu da se ljute. Vidim da su bijesni. Razumijem to, jer su dugo sjedili neopravdano na mjestima u oganima vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. Ovim se ruši njihova privilegija da rade mnogo toga što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine RS-a.”

‘U dokumentu nekoliko bitnih stvari’

On je naveo da se u ovom dokumentu nalazi nekoliko bitnih stvari, a jedna od njih koja je značajna za RS predviđa da se smanji broj pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u profesionalnom radu, čime bi se smanjili troškovi.

Dodik je naglasio da nigdje nije urušen princip vojne neutralnosti koji je RS usvojio u Narodnoj skupštii i pozvao SDS i PDP da pokažu gdje piše da je to dovedeno u pitanje.

Na pitanje hoće li nakon ovoga Bosna i Hercegovina krenuti naprijed, Dodik je kazao da se ništa dramatično nije desilo, da je normalno formiranje vlasti nakon izbora svuda u svijetu, samo je u Bosni i Hercegovini od toga napravljeno čudo.

On je istakao da se treba raditi na evropskim integracijama.

Izvor: Agencije