Migrant teško ranjen u intervenciji hrvatske policije

Migrant koji je teže ozlijeđen u intervenciji hrvatske policije na području Gorskog kotara u subotu popodne, prevezen je u riječku bolnicu, gdje je i operiran, no još uvijek se nalazi u životnoj opasnosti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da je migrant, prema dosadašnjim informacijama, najvjerojatnije pogođen iz vatrenog oružja.

“Bolesnik je u jedinicu intenzivnog liječenja zaprimljen po učinjenom operativnom zahvatu. Prilikom ranjavanja zadobio je višestruke ozljede toraksa i abdomena koje su opasne po život. I dalje se provode mjere intenzivnog liječenja bolesnika sukladno zadobivenim ozljedama”, rekla je Vlasta Orlić Karbić, doktorica medicine u Kliničko-bolničkom centru Rijeka.

Direktor policije uputio je u Rijeku stručni tim koji bi tokom dana trebao prikupiti više informacija.

Ostali migranti iz iste skupine, njih 15-ak, zadržani su u policijskoj stanici.

Postupali kao i svaki dan u zaštiti granice

Prethodno je ministar Božinović potvrdio je da je migrant, koji je u subotu popodne ozlijeđen tijekom policijskog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija na području Gorskog kotara, zadobio težu ozljedu te je prevezen u riječku bolnicu na operaciju, prenosi agencija Hina.

Pri postupanju policijskih službenika, koji rade na suzbijaju nezakonitih migracija, na nepristupačnom području Gorskog kotara došlo je do ozljeđivanja jednog stranog državljanina, za kojeg se sumnja da nezakonito boravi na području Hrvatske.

“Hrvatska policija je postupala, kao i svaki dan, u zaštiti državne granice, odnosno u sprječavanju prolaska ilegalnih migranata preko teritorija Republike Hrvatske, u blizini Tuhobića, odnosno pet kilometara od prve ceste, na nepristupačnom terenu, prema skupini migranata. Policijski službenici su sprječavali prelazak skupine, koja se najvjerojatnije željela dokopati Slovenije, a u tom postupanju je jedan migrant ozlijeđen”, rekao je ministar.

Vjerojatno upotrijebljeno vatreno oružje

Prema do sada prikupljenim saznanjima, vjerojatno je došlo do ozljeđivanja zbog uporabe vatrenog oružja.

Po tome će, kazao je ministar, postupati nadležno Županijsko državno odvjetništvo, koje će provesti očevid.

Uz to, glavni ravnatelj policije uputio je u Rijeku stručni tim Ravnateljstva, jedan dio tog tima je sinoć došao, a drug dio tima, u kojem će biti zastupljene sve relevantne linije rada hrvatske policije, će doći u nedjelju, tako da ćemo imati više informacija, kazao je ministar.

Ministar Božinović je u riječkoj bolnici razgovarao s liječnicima, koji su migranta zbrinuli u primarnom traktu, a potom i s liječnikom iz operacijskog tima.

Radi se o težoj ozljedi.

Tužiteljstvo izlazi na teren

Na pitanje jesu li i migranti bili naoružani, odgovorio je da u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima jer je zbog toga i naložen očevid od Državnog odvjetništva, koje će u nedjelju izaći na teren, a također i inspiciranje događaja od Ravnateljstva policije.

Ostali migranti su, koliko mu je poznato, u policijskoj postaji i ima ih 15-ak.

Na upit postoji li sumnja u postupanje policajaca, posebice zbog njegovog posjeta, ministar Božinović je rekao da nije riječ o sumnji, da je krenuo na utakmicu hrvatske reprezentacije na Rujevici, ali da je gledanju utakmice “pretpostavio” taj događaj te je otišao u bolnicu informirati se o stanju ozlijeđenog migranta, prenosi agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Migranti i izbjeglice pri pokušajima prelaska granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske često budu uhvaćeni i vraćeni. Neki tvrde da su bili i žrtve policijskog nasilja. Koliko je prijava za prekoračenje ovlasti podneseno do sada protiv policajaca iz Hrvatske nije poznato, ali se zna da su sve odbačene kao neosnovane.

Published On 02 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO