Video: Nevrijeme u Istri, pijavica protutnjala Umagom

Malo iza 21 sat iznad Umaga razvio se jaki olujni sistem uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra (Facebook/IstraMet)
Malo iza 21 sat iznad Umaga razvio se jaki olujni sistem uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra (Facebook/IstraMet)

Olujno vrijeme praćeno snažnim naletima vjetra i kratkotrajnom pijavicom koja je za sobom ostavila materijalnu štetu, zahvatilo je Umag i okolinu, saopšteno je u subotu iz istarskog meteo portala Istramet, prenosi Hina. 

Prema podacima, iznad Umaga se razvio jaki olujni sistem uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra. U takvim uslovima nastala je i kratkotrajna pijavica koja je prema dojavama, trajala samo desetak sekundi, ali to je bilo dovoljno da napravi priličnu materijalnu štetu. 

Brojne intervencije vatrogasaca

Prema prvim informacijama, u umaškoj luci potonula je jedna barka, jak vjetar oštetio je krov zgrade grada Umaga, a ulica Giuseppea Garibaldija prekrivena je dijelovima crijepa. U naletima jakog vjetra razbacane su i stolice terase obližnjih ugostiteljskih objekata. Prema dosadašnim informacijama nema ozlIjeđenih.

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca doznaje se da su umaški vatrogasci tokom večeri i noći imali 16 intervencija i to zbog rušenja stabala te ispumpavanja vode.

“Situacija se smirila i zbrajaju se štete, koje neće biti male. U svakom slučaju vatrogasci su imali pune ruke posla u cijeloj Istri jer je nevrijeme zahvatilo i Labin gdje su imali tri intervencije između ostalog i zbog oštećenja krova jedne zgrade kojom prigodom je oštećeno desetak parkiranih vozila”, izvijestio je Kozlevac.

  

Pogoršanje vremena u Istri

Pogoršanje vremena u Istri kulminiralo je u petak oko 21:00 sat kada se na moru zapadne Istre razvila izražena grmljavinska linija. Frontalna naoblaka zatim se premjestila prema istoku, a jako jugo s olujnim udarima okrenulo je na jugozapadnjak uz sporadičnu grmljavinu. Pritom je došlo do razvoja jačih grmljavinskih ćelija, naročito na sjeverozapadu Istre.

Na području Umaga do 22:00 sata u kratkom vremenskom roku palo je čak 40 milimetara kiše koliko je izmjerila stanica Istrameta u Rošcu.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO