Pendarovski umjereni optimist u vezi sa datumom za pregovore

Stevo Pendarovski, Emmanuel Macron
Pendarovski kaže da je Macron izrazio spremnost posjetiti S. Makedoniju iduće godine da i sam objasni građanima koja su njegova viđenja (EPA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je “umjereni optimist” da će njegova zemlja dobiti datum za pregovore s Europskom unijom na summitu u Zagrebu, u svibnju 2020. godine, prenosi Beta.

On je, kako su prenijeli lokalni mediji, rekao da od francuskog kolege Emmanuela Macrona nije dobio jamstva da će odluka na summitu biti pozitivna, već samo da će nova metodologija za pregovore, na kojoj inzistira Francuska, biti donesena najkasnije do ožujka.

“Možemo biti posve sigurni da će se to i dogoditi. Sve dalje je politička odluka”, rekao je Pendarovski, kako prenosi agencija.

‘Nema novih zahtjeva, ali…’

Predsjednik Sjeverne Makedonije kaže da za sada nema novih zahtjeva koja treba ispuniti, ali je dodao da je u Uniji sa 28 članica uvijek moguće da neka zamlja postavi svoje zahtjeve.

Nakon nedavnog sastanka s Macronom u Parizu, Pendarovski je rekao da je francuski predsjednik u pravu kada želi promijeniti proces za stjecanje članstva u Europskoj uniji, kako je prenijela Hina.

Međutim, istodobno je upozorio da “nitko neće moći” objasniti stanovnicima Sjeverne Makedonije kako to da su morali promijeniti ime svoje države da olakšaju put u EU i NATO, a sada ostali “kratkih rukava” jer odlukom Bruxellesa nisu dobili zeleno svjetlo za početak pregovora s EU-om. 

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija promijenila je ove godine ime u Sjeverna Makedonija kako bi umirila susjednu Grčku, članicu NATO-a i EU-a, koja joj je godinama blokirala put u članstvo tvrdeći da imenom Makedonija pokazuje pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini. 

‘Macron je bio u pravu’

Nakon sastanka s Macronom u Parizu Pendarovski je rekao da mu je Macron objasnio zašto je u listopadu blokirao početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Macron je bio u pravu kad je rekao da želi nepovratnost procesa”, rekao je Pendarovski. 

“Svatko zna da postoje države koje su punopravne članice EU-a, ali ne poštuju najviše demokratske standarde”, istaknuo je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Zatim je objasnio da Makedonci trebaju provesti reforme radi sebe.

Izvor: Agencije