EU poručila kosovskim liderima da odustanu od reciprociteta

Albin Kurti
Albin Kurti kaže da će predsjedavajući tri stranke nevećinskih zajednica i još tri zastupnika glasati za njegovu vladu (EPA)

Stavove dvije stranke, koje su na izborima 6. oktobra osvojile najveći broj glasova, o reciprocitetu sa Srbijom, EU doživljava kao provokaciju, piše Gazeta Express, prenosi Tanjug.

Portparolka EU Maja Kocijančič, kako se navodi, pozvala je Kosovo i Srbiju da se suzdrže od davanja izjava i rekla da je EU ponovo pozvala na brzo obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije i ukidanje taksi na srbijansku robu.

Povodom Kurtijevih i Mustafinih izjava o reciprocitetu, pozvani su da se suzdrže od provokacija.

“Evropska unija ohrabruje i Kosovo i Srbiju da se kreću naprijed ka potpunom obnavljanju razgovora i suzdržavaju se od akcija i izjava koje mogu biti shvaćene kao provokacija. Naš stav o taksama koje je Kosovo uvelo za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine je jasan: Kosovo bi trebalo da ukine takse”, navode iz EU u odgovoru za Gazetu Express.

Kocijančič nije komentarisala kašnjenje u formiranju vlade, iako je rekla da to treba učiniti po unutrašnjim procedurama.

Podsjetila je stranke koje će formirati sljedeću vladu da očekuju rad u područjima, poput vladavine zakona i ekonomskog razvoja.

Potpuni reciprocitet

“Nova vlada treba da bude formirana u skladu sa internim procedurama. Za Kosovo i novu vladu važan je rad na napredovanju u području reformi, podrške ekonomskom i socijalnom razvoju i vladavini zakona, kao i rad na ponovnom pokretanju dijaloga sa Srbijom, uz posredstvo Evropske unije”, rekla je Kocijančič.

Ovo će biti od koristi građanima Kosova i cijeloj regiji, smatraju u EU.

Dok je odlazeća vlada govorila da će uvećane takse na srbijansku robu biti ukinute tek kada Beograd prizna Kosovo, pobjednici posljednjih izbora na Kosovu, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, već su najavili reciprocitet umjesto takse.

Čelnik Samoopredjeljenja Albin Kurti rekao je da je bolja mjera od takse potpuni reciprocitet, dok je Isa Mustafa rekao da takse neće nestati i da će njegova stranka primijeniti kriterijum reciprociteta.

Evropska unija nije komentarisala postupke za formiranje koalicije koja će voditi narednu kosovsku vladu.

Izvor: Agencije