Stoltenberg: Srbija sama donosi odluke

Sarađujemo sa Srbijom, nedavno smo imali jednu od naših vježbi civilne spremnosti tamo, podsjetio je Jens Stoltenberg (EPA)

Srbija, kao vojno neutralna zemlja, koja nema cilj ući u NATO, sama donosi odluke, rekao je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

Na Srbiji je odluka i kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi imati, kazao je on za Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Stoltenberg je to rekao odgovarajući na pitanje kako komentira zabrinutosti u vezi s kineskom ulogom u regiji kada je riječ o novoj 5G tehnologiji.

Kako je objasnio, zemlje koje su članice NATO-a ili teže da mu se priključe, kao što je Sjeverna Makedonija, moraju zadovoljiti standarde, uključujući siguran načinkomunikacije.

‘Srbija je blizak partner NATO-u’

Stoltenberg je kazao da se zahtjevi koji se moraju ispuniti, kada je riječ o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, ne odnose na države koje nisu članice.

“Možemo ih zamoliti ili ih posavjetovati, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi li imati i kako želi organizirati svoju civilnu infrastrukturu”, rekao je Stoltenberg.

Alijansa pozdravlja činjenicu, kako je kazao, da je Srbija blizak partner NATO-u.

“Surađujemo sa Srbijom. Nedavno smo imali jednu od naših vježbi civilne pripravnosti u Srbiji, a i ja sam posjetio Beograd i sastao se s predsjednikom Srbije [Aleksandrom Vučićem]. On i ja smo otvorili smo tu vježbu, koja pokazuje da radimo zajedno”, naveo je Stoltenberg.

Izvor: Agencije