Komisija za sukob interesa nije pokrenula postupak protiv Plenkovića

Andrej Plenković
Andrej Plenković kaže da se Hrvatska odlučila investirati u sposobnost policije umjesto u bodljikavu žicu (EPA)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je prijavljen da je 2003., kao službenik u Ministarstvu vanjskih poslova kupio stan po povlaštenim uvjetima jer se prijava protiv njega odnosila na razdoblje kad on nije bio dužnosnik, prenosi Hina.

U prijavi se navodilo da je Plenković 2003. na elitnoj lokaciji u novogradnji u Zagrebu kupio stan veličine 230 metara četvornih po cijeni od 201 tisuća eura, iako se stan na toj lokaciji od 129 metara četvornih prodaje za 220 tisuća eura.

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak jer nema ovlasti utvrđivati povrede ako je do njih eventualno došlo.

Vezano za iznajmljivanje tog stana utvrđeno je da nije bio u obvezi prijave najma, ako tada nije obnašao neku funkciju propisanu Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Pokrenut postupak protiv ministra financija

Protiv ministra financija Zdravka Marića Povjerenstvo je ponovno pokrenulo postupak kako bi utvrdilo je li povrijedio načela djelovanja sudjelovanjem na nizu sastanaka na kojima se raspravljalo o rješavanju krize u Agrokoru u kojem je on prethodno bio jedan od direktora, prenosi agencija.

Za Marića je još u siječnju 2018. utvrđeno da sudjelovanjem na dva sastanka održana 26. veljače i 3. ožujka 2017. nije povrijedio načela, no nakon saznanja da je aktivno sudjelovao na nizu drugih sastanaka postupak je obnovljen pri čemu je utvrđeno da je Marić povrijedio načela. Tu odluku je, međutim, poništio Upravni sud, a Povjerenstvo je ukinulo pa je na snazi ostala prvotna odluka.

U novom postupku Povjerenstvo će ponovno utvrđivati je li Marić povrijedio načela javnog djelovanja, odnosno je li propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i nepristranost sudjelovanjem na nizu drugih sastanaka u procesu rješavanja krize u Agrokoru.

Riječ je, primjerice o sastanku održanom 19. veljače s predstavnicima Agrokora, 22. veljače na kojem se raspravljao o osnivanju neformalne radne skupine za rješavanje krize i sastanku održanom 23. veljače na kojem su prvi put okupljeni svi članovi neformalne radne skupine i sastanku 7. travnja na kojem se raspravljalo tko će biti izvanredni povjerenik.

Izvjestiteljica Tatjana Vučetić rekla je da je dužnosnik trebao voditi računa o činjenici prethodnog radnog odnosa u Agrokoru koji je prestao stupanjem na dužnost ministra.

Pokretanju postupka usprotivila se članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković, smatrajući da činjenice što je radio u Agrokoru nije dovoljna za utvrđivanje pristranosti.

Saborskog zastupnika Josipa Đakića Povjerenstvo je kaznilo s 12 tisuća kuna (1.600 eura) koja će morati uplatiti u državni proračun u sljedećih šest mjeseci zbog nesrazmjera u imovinskoj kartici u kojoj nije naveo točnu površinu vinograda, parkiralište na Šolti, stan u Virovitici, dvorište, automobil, OPG, poljoprivredne subvencije, dionice HPB-a, dividende ni vlasništvo svoje supruge.

Postupak i protiv bivšeg ministra Tolušića

Đakić je predao novu karticu, no izvjestiteljica Tončica Božić rekla je kako je letimičnim pregledom vidljivo da nije pravilno ispunjena pa je sugerirala Đakići da pomoć zatraži od Ureda kako bi pravilno ispunio imovinske kartice.

Postupak je pokrenut protiv bivšeg ministra Tomislava Tolušića zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz površinu njegove kuće.

Povjerenstvo će nastaviti istraživati tko je uplatio deset tisuća kuna po jednom od računa koje mu je izdalo Građevinarstvo Horvat koje mu je gradilo kuću.

Nije pokrenut postupak protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji je bio prijavljen da je u žalbenom postupku ukinuo rješenje o imenovanju za stalnog sudskog vještaka osobe koja je vještačila u kaznenom predmetu Fimi medija, gdje jedan od okrivljenika HDZ.

Postupak nije pokrenut ni protiv Anke Mrak-Taritaš slijedom prijave da je kao ministrica graditeljstva na otoku Krku pogodovala privatnom investitoru koji je gradio protivno planu.

Izvor: Agencije