Dodik ne dijeli optimizam Čovića u vezi s formiranjem vlasti

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik u Mostaru su održali sastanak na kojem su razgovarali o saradnji dvije stranke i uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini.

Čović je izrazio optimizam i nadu da će se veoma brzo formirati vlast te da je krajnje vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, dok je Dodik rekao da se sa Čovićem u svemu slaže, osim u optimizmu.

“Čini mi se da nismo više daleko od toga. Suradnja SNSD-a i HDZ-a je da prenesemo intenzitet od najniže do najviše razine vlasti kako bi otklonili sve probleme u svim sredinama u BiH. Ja sam tom suradnjom prezadovoljan. Mislim da ćemo vrlo brzo biti u prilici da uspostavimo Vijeće ministara i imamo vlast u punom kapacitetu”, naveo je Čović, prenosi portal Klix.ba.

Dodik je rekao da HDZ i SNSD imaju saglasnost o formiranju Vijeća ministara i da se o tome nisu morali ponovo dogovarati.

“HDZ ima otvoren pristup prema NATO integracijama, ali ne smatra da je potrebno operativno zaustaviti svaki nivo zbog nekih tehničkih pitanja, kao što je ANP. Za sve u Bosni i Hercegovini je potrebna i treća strana i mi to dobro razumijemo”, rekao je.

Dodik smatra da je Godišnji nacionalni plan (ANP) iz Akcijskog plana za članstvo u NATO-u nametnut kako bi se riješila neka druga pitanja.

“Mi podržavamo HDZ da se dođe do izmjena izbornih procedura i rješenja da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da im ne bira neko drugi. To bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz rješenja. A ovako kada manipulišete to, spremni ste da manipulišete i druge stvari. Nevjerovatno je da se toliko vremena to ne želi promijeniti. To dovodi do teškog položaja jednog konstitutivnog naroda”, mišljenja je Dodik.

Dodao je da i dalje ne vidi svrhu sastanaka sa čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem, osim ako mogu istinski nešto promijeniti, u što trenutno sumnja.

SNSD je imenovao kandidate za članove parlamentarnih komisija, čim će biti odblokiran rad Parlamenta. Međutim, Dodik kaže da je to učinjeno samo zbog namjere SDS-a i PDP-a da mijenjaju Poslovnik, kojim bi se, kako smatra, omogućilo da tamo sjede ljudi koji ne odražavaju istinsku volju naroda.

Susret Čovića i Izetbegovića

Čović se prije susreta s Dodikom sastao i s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem. Najavili su novi razgovor za dvije sedmice.

“Sastanak izaslanstava HDZ-a i SNSD-a, samo je jedan u nizu sastanaka o ustroju vlasti u BiH, do čega ipak ne dolazi iako je od općih izbora proteklo više od godinu i mjesec dana”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković iz Mostara.

“Možda bi današnji čin SNSD-a, koji je poslao svoje kandidate za članove parlamentarnih povjerenstava na razini BiH, ipak mogao značiti korak naprijed, ali ipak ostaju sporna i dalje ona pitanja koja su i do sada bila zapreka na putu ka ostvarenju, odnosno ustroju vlasti kada je u pitanju razina BiH. To je prije svega Godišnji nacionalni plan i pitanje napretka BiH prema NATO-u.”

Za SNSD Milorada Dodika o tom se pitanju ne treba raspravljati jer, tvrde iz te stranke, Bosna i Hercegovina već ima dovoljno aranžmana s NATO-om. S druge strane, SDA insistira da se to pitanje mora riješiti kako bi se formirala vlast i izabralo novo Vijeće ministara.

“Kada su u pitanju odnosi HDZ-a i SNDS-a što se tiče ustroja državne vlasti, zapravo i nema nekih problema. Dragan Čović bi mogao biti posrednik s obzirom da je jučer imao sastanak sa čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu”, javlja Pavković. 

Te dvije stranke, pak, imaju otvorene probleme kad je riječ o Izbornom zakonu, na čijem rješavanju insistira HDZ, kako bi se formirala vlast u bh. entitetu Federacija BiH. Naveli su da bi za dvije sedmice mogli izaći s nekim konkretnim prijedlozima.

“Međutim, sastanci se održavaju i uvijek završe sa takvim porukama da slijede novi razgovori i da su svi spremni da se krene ka ustroju vlasti, ali još se uvijek ništa konkretno ne događa”, izvještava Pavković.

Izvor: Al Jazeera i agencije