Zvizdić: Smještaj za migrante osiguran u dvije kasarne

Zvizdić: Spriječiti dolazak migranata iz Evropske unije na Balkan (EPA)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je u Sarajevu izjavio novinarima da je pripremljen program s mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim migracijama.

Napomenuo je da je takav program i ranije “fazno dostavljan Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a podrazumijevao je angažman nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kako bi zapriječili ilegalne prijelaze preko kojih migranti dolaze”.

“Dakle, ne na zvanične granične prijelaze nego preko rijeke Drine, šuma itd. Drugi prijedlog bio je angažman pripadnika MUP-ova sa nivoa entiteta i kantona, koji bi bili pod komandom Granične policije i patrolirali bi isključivo na graničnoj liniji Bosne i Hercegovine, ne ulazeći u teritoriju bilo kojeg entiteta. Treći prijedlog bio je da se odobri, od strane Predsjedništva, sporazum s Frontexom, čime bismo imali značajnu pomoć pripadnika Frontexa. No, nažalost, svi ti prijedlozi su odbijeni, upravo, čini mi se, od onih koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti od nje”, rekao je Zvizdić, prenosi FENA.

Podrška Vlade FBiH

Dodao je da su u međuvremenu obavljeni razgovori s Vladom Federacije BiH iako se, kako je kazao, on ne slaže s tim principom da ne dođe do ravnopravnog teritorijalnog rasporeda migranata na prostoru cijele države.

“Ali dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto sa čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda”, rekao je Zvizdić.

Napomenuo je da fokus i dalje mora ostati na zaštiti istočne granice Bosne i Hercegovine kako bi se kontrolirao ilegalni priljev migranata .

Migranti i EU

“Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva, što bi nam značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracija. I dalje ostajemo vezani za tri načela: da ostanemo humani prema tim ljudima u kapacitetu u kojem je to moguće, da poštujemo domaće zakone o migracijama, azilu i međunarodne standarde. Oni znače da, kada neko podnese zahtjev za azil, morate ga prihvatiti i dati mu rok od 14 dana da taj zahtjev u potpunosti finalizira. Nastavljamo na tome raditi”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

To je, dodao je, veliki problem, ne samo u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, migranti iz Evropske unije dolaze u Bosnu i Hercegovinu i žele ići u Evropsku uniju.

“Dakle, Evropa nama treba da pomaže, ne samo finansijski nego činjenicom da spriječi dolazak migranata iz Evropske unije na Balkan. Nadam se da će i Evropa tu uraditi neke efikasnije procedure i modele nego što je to bilo do sada”, rekao je Zvizdić.

Izvor: Agencije