Vučić: Ne idem u Zagreb zbog ‘hajke u hrvatskim medijima’

Aleksandar Vučić
Stručni timovi VMA su Vučiću preporučili da u naredom periodu smanji svoje redovne aktivnosti (EPA)

Predsjednik Srbije i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić odlučio je ne sudjelovati na Kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu 20. i 21. studenog i o toj odluci pismom izvijestio predsjednika EPP-a Josepha Daula, objavio je u četvrtak portal lista Blic, uz naznaku “ekskluzivno”, prenosi Hina.

Vučić je čelniku EPP-a u pismu zahvalio na pozivu da se obrati Kongresu u Zagrebu, na koji je pozvan kao predsjednik SNS-a, navevši kao razlog “hajku” koja se protiv njega vodi u hrvatskim medijima.

Vođa SNS-a naveo je kako je pripremio “ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu”, ocijenivši kako posljednjih tjedana traje “prava medijska haranga” u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegova dolaska.

‘Pružanje ruke i otvorena vrata’

Dodao je da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što se pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu navići na snažniju ulogu Srbije i činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na koljenima.

Vučić u pismu ističe kako najvažniji dio njegove politike ostaje “pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti”, no navodi kako istodobno ni na koji način ne želi utjecati na “dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj” te da zbog svega navedenog neće nazočiti Kongresu EPP-a u Zagrebu.

Izražavajući nadu da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji, pozvao je Daula da jedan od sljedećih važnih događaja za EPP organizira u Srbiji, “gde su svi dobrodošli i gde se ni protiv jednog člana EPP-a neće voditi bilo kakva hajka i haranga”.

“Kao što znate, gospodine predsedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike doneli značajne poene u Srbiji, ali uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti”, istaknuo je on, kako prenosi Tanjug.

Navodeći da je imao uvid u poruku, Blic je objavio cijeli tekst Vučićeva pisma Daulu u kojem ga Vučić oslovljava riječima “poštovani predsedniče Daul, dragi prijatelju”, naglašavajući kako se SNS “ponosi pripadnošću porodici evropskih narodnih partija”.

‘Dokaz snage, a ne slabosti’

“Zbog svega navedenog, obaveštavam Vas da neću prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i Vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim Vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari nabolje, a ne kao dokaz slabosti”, poručio je.

Zamolio je Daula da prenese njegove čestitke stranačkoj kolegici Ursuli von der Leyen na izboru za šeficu Europske komisije, uz uvjerenje da će u ovim teškim vremenima pokazati cijeloj Europi zašto je “naša EPP” najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

Vodstvo EPP-a u međuvremenu je odlučilo da tehničke sastanke neće održati u Saboru jer ne žele raditi štetu grupaciji. Svi će sastanci biti održani negdje drugo, prenijela je Hina od 24 sata.

Žestoku političku polemiku izazvala je odluka predsjedništva Hrvatskog sabora da se sabornica iznajmi za potrebe EPP-a, zbog čega je oporba tjednima napadala vladajući HDZ.

Izvor: Agencije