Po 12 godina zatvora za ratni zločin u općini Ključ

Kao otežavajuću okolnost sud je cijenio težinu izvršenog krivičnog djela i njegove posljedice (bg.ap.sud.rs)

Apelacijski sud u Beogradu preinačio je presudu kojom su dvojica pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) Marko Pauković (48) i Dragan Bajić (52) zbog nedostatka dokaza bili oslobođeni od optužbi i pravosnažno ih osudio na po 12 godina zatvora zbog ubistva petero Bošnjaka u Kamičku, u općini Ključ (Bosna i Hercegovina) 1992, prenosi agencija Tanjug.

Prethodno su dva puta u prvostepenim postupcima bili oslobađani od optužbi zbog nedostatka dokaza.

Tom trećestepenom odlukom, koja je objavljena na sajtu beogradskog Apelacijskog suda, potvrđena je drugostepena presuda tog suda kojom je u maju ove godine preinačena druga prvostepena oslobađajuća presuda.

Bajić i Pauković sada su pravosnažno proglašeni krivim što su 10. oktobra 1992. u Kamičku, kao pripadnici Vojne policije Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske ubili Hasana Rahića (60), Minku Jusić (70), Muniru Hotić (54), Đemilu Behar (54) i tada maloljetnu Safetu Behar (12), pucajući u njih iz automatskih pušaka.

Jedini mogući zaključak

U obrazloženju pravosnažne odluke navodi se da izvedeni dokazi nesumnjivo ukazuju na jedini mogući zaključak: da su baš ti okrivljeni izvršili to krivično djelo.

Sud je utvrdio i da je kod okrivljenih postojao, kako se navodi, jedinstveni umišljaj jer je “jedan prihvatao radnje drugoga kao svoje i zajedničke, izražavajući time volju da zajedno izvrše delo”.

Prilikom donošenja odluke o kazni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih cijenio njihov raniji život, da su u vrijeme izvršenja krivičnog djela imali 21, odnosno 24 godine, kao i njihove porodične prilike.

Kao otežavajuću okolnost sud je cijenio težinu izvršenog krivičnog djela i njegove posljedice, odnosno kako su tada stradale četiri žene i djevojčica od 12 godina te da su ubijene bile nezaštićena lica koja nisu doprinijela takvom ponašanju okrivljenih, niti su kod njih mogla izazvati osjećaj ugroženosti, dodaje Tanjug.

Izvor: Agencije