Crna Gora skeptična prema ‘malom Schengenu’

Prema posljednjim podacima, rekao bih da se trend popravlja, rekao je Ivan Vuković (Al Jazeera)

Inicijativa Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, u javnosti poznata kao “mali Schengen”, ne nailazi na podršku kod crnogorskih vlasti, koje su skeptične iz straha da bi učešće u njoj moglo usporiti put Podgorice ka Evropskoj uniji.

Sagovornici televizije Nova M smatraju da je vrlo moguće da Crna Gora neće staviti potpis na sporazum koji su joj ponudile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija jer bi članstvo u tom savezu usporilo tu državu na putu ka EU-u, piše Tanjug.

Ipak, analitičari iz regije kažu da “mali Schengen” može biti priprema za ulazak u “veliko dvorište zvano EU”.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista s rezervom gledaju na “mali Schengen” i ističu da evropska integracija Crne Gore nema alternativu.

“Crna Gora je lider u EU integracijama i to je put koji je prioritetan”, istakao je Momčilo Martinović iz DPS-a.

Da bi inicijativu trebalo razmotriti misli predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović.

“S obzirom na činjenicu da je Crna Gora lider u evropskim integracijama i da radimo sve što je do nas, postavlja se pitanje zašto nam sada trebaju paralelni modaliteti, koji bi skrenuli fokus Brisela prema ovom prostoru”, kazao je on.

‘Korak nazad za Crnu Goru’

Potencijalno učešće Crne Gore u “malom Schengenu” moglo bi štetiti integracijama u EU, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Meni izgleda da je to kucanje na otvorena vrata, budući da je Crna Gora u procesu pridruživanja EU-u već u članstvu određenih međunarodnih i regionalnih organizacija i da ona baštini te vrijednosti koje se predlažu ‘malim Šengenom’. To mi izgleda kao preklapanje nečega što već postoji”, smatra.

Na pitanje može li Crna Gora sebi dozvoliti promjenu niza postojećih zakona iz finansijskog, ekonomskog i poreznog sistema radi priključenja “mini Schengenu” Kostić pretpostavlja da bi to zahtijevalo izmjenu regulative, te dodaje da je to korak nazad za Crnu Goru, kao i da bi to značilo disharmoniju u cijelom procesu.

Da eventualni ulazak Crne Gore u “mali Schengen” ni najmanje ne može destabilizirati političku situaciju u toj zemlji i usporiti njen ulaz u EU kaže dugogodišnji urednik i novinar iz Beograda Jakša Šćekić.

“Ovaj ‘mini Šengen’ može da bude vježbalište i priprema za ulazak u veliko dvorište zvano EU”, rekao je on za Novu M.

Izvor: Agencije