Zaev: I dalje smo razočarani i ljuti

Lider VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski potvrdio je da će njegova stranka učestvovati na izborima 15. jula, kaže Zoran Zaev (EPA)
Lider VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski potvrdio je da će njegova stranka učestvovati na izborima 15. jula, kaže Zoran Zaev (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da Skoplje neće dozvoliti da, kako je naveo, historijska greška Evropske unije da odgodi pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ponovo otvori probleme u njegovoj zemlji, ali i u regiji.

“I dalje smo razočarani, ljuti i pomalo frustrirani, jer smo dobili obećanje EU-a da će oni, kada mi ispunimo svoje, ispuniti svoje i nisu uspjeli”, rekao je on za Politico.

Briselski portal navodi da se posljedice odbijanja EU-a od prošlog mjeseca mogu osjetiti ne samo u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, već svuda na Zapadnom Balkanu i šire.

Zaev je podsjetio da je Balkan ne tako davno bio “bomba koja otkucava”.

“Ne želimo dozvoliti da takva historijska greška [podstakne] nacionalizam, radikalizam, populizam, da opet otvori međuetničke probleme ovdje, u mojoj zemlji, ali i široj regiji”, kazao je Zaev, prenosi Tanjug.

‘Držati se Prespanskog sporazuma’

Politico podsjeća da se francuski predsjednik Emmanuel Macron nije sam usprotivio pregovorima o članstvu u EU za Sjevernu Makedoniju, zemlju s oko dva miliona stanovnika, na samitu u Briselu prošlog mjeseca, ali da je on je bio pokretačka snaga te odluke.

Francuski lider je tvrdio da se EU mora reformirati prije širenja na nove članice i pozvao na preispitivanje procesa pristupanja, za koji je prigovorio da mu nedostaje transparentnost i da se u slučaju da zemlja kandidat promjeni politički kurs ne može preokrenuti, već samo zamrznuti.

Način na koji je Macron govorio o regiji je, prema ocjenama Politica, bolan i za ostale lidere Zapadnog Balkana.

Zaev je rekao da će se, uprkos odlukama EU-a, držati Prespanskog sporazuma s Grčkom o promjeni imena Makedonije.

“To je dobar sporazum, dovoljno fer za obje strane. Realizacija se mora nastaviti, jer donosi koristi za obje strane”, kazhao je Zaev.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO