PIC: RS nema suverenitet, odluke donose institucije BiH

Interesima RS-a se ne služi poništavanjem reformi, nego provođenjem reformi okrenutih budućnosti (Anadolija)

Ambasadori država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini, uz suprotno mišljenje Rusije, odbacuju usvajanje zaključaka od 11. novembra vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, s obzirom na to da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Interesima RS-a se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti, kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju”, navedeno je u izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a, s kojom se ne slaže Ruska Federacija, prenosi Anadolija.

Upravni odbor PIC-a podsjeća kako je Bosna i Hercegovina priznata kao suverena država 1992. godine te je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma [kraj 1995. godine] transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta.

Zaključci Narodne skupštine RS-a su u suprotnosti s ovim činjenicama, dodaje se.

RS nema pravo na otcjepljenje

Podsjeća se kako Bosna i Hercegovina uživa suverenitet, a Ustav ove zemlje ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

To je u više navrata potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje, djeluje u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, Ustavni sud Bosne i Hrecegovine je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o Bosni i Hercegovini, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće i Narodna skupština RS-a nije u poziciji birati koje odluke će provoditi, a koje neće”, saopćeno je iz Upravnog odbora PIC-a.

Navedeno je kako je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine utvrđeno Ustavom ove zemlje i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

“Republika Srpska, na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, ima obavezu djelovati u skladu s odlukama institucija Bosne i Hercegovine i da ‘pruža svu neophodnu pomoć vlastima Bosne i Hercegovine kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Podrška visokom predstavniku

Ambasadori država članica Upravnog odbora PIC-a u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou, koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe RS-a da se suzdrže od podrivanja tih institucija.

Oni u potpunosti podržavaju visokog predstavnika međunarodne zajednice i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasadori, također, pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u provedbu mirovnog sporazuma.

Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: Agencije