Pendarovski s Macronom: Ko će objasniti zašto smo ostali ‘kratkih rukava?’

Stevo Pendarovski, Emmanuel Macron
Pendarovski je upozorio da 'niko neće moći' objasniti stanovnicima Sjeverne Makedonije kako to da su morali promijeniti ime države, a onda ostali 'kratkih rukava' (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u pravu je kada želi promijeniti proces za stjecanje članstva u Europskoj uniji, rekao je u utorak sjevernomakedonski predsjednik Stevo Pendarovski u Parizu nakon sastanka s francuskim šefom države, prenosi Hina.

Međutim, istodobno je upozorio da “nitko neće moći” objasniti stanovnicima Sjeverne Makedonije kako to da su morali promijeniti ime svoje države da olakšaju put u EU i NATO, a sada ostali “kratkih rukava” jer odlukom Bruxellesa nisu dobili zeleno svjetlo za početak pregovora s EU-om. 

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM) promijenila je ove godine ime u Sjeverna Makedonija kako bi umirila susjednu Grčku, članicu NATO-a i EU-a, koja joj je godinama blokirala put u članstvo tvrdeći da imenom Makedonija pokazuje pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini. 

Nakon sastanka s Macronom u Parizu Pendarovski je rekao da mu je Macron objasnio zašto je u listopadu blokirao početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

‘Macron u pravu kad želi nepovratnost procesa’

“Macron je bio u pravu kad je rekao da želi nepovratnost” procesa, rekao je Pendarovski, prenosi agencija. 

“Svatko zna” da postoje države koje su punopravne članice EU-a, ali “ne poštuju najviše demokratske standarde”, istaknuo je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Zatim je objasnio da Makedonci trebaju provesti reforme radi sebe, pa dodao: “Volio bih da te reforme budu duboke, održive i nepovratne.”

Sjevernomakedonska kandidatura za članstvo u NATO-u, koja je u tijeku, hitnija je jer je zemlja u nemirnoj balkanskoj regiji, kazao je.

Francuska je prošlog mjeseca, uz potporu Danske i Nizozemske, blokirala Sjevernoj Makedoniji početak pregovora o članstvu u EU-u.

Izvor: Agencije