Galić: Granična policija BiH se ne može izboriti s migrantima

Ostatak države pravi se da ne zna za veliki problem sa kojim zapadni obod BiH živi dramatično već pune tri godine (Anadolija)
Ostatak države pravi se da ne zna za veliki problem sa kojim zapadni obod BiH živi dramatično već pune tri godine (Anadolija)

Šef granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić upozorio je u utorak da se pripadnici te službe ne mogu izboriti s “priljevom migranata duž istočne granice zemlje sa Srbijom” i da situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost, kako navodi AP, politički krhke nacije, prenosi Tanjug.

Galić je za američku agenciju rekao da je osiguranje čitave granice od 1.600 kilometara, duž poznate migracijske rute u Europu, poput “Sizifovog posla”.

Agencija podsjeća da je to referenca na grčkog mitskog heroja koji je osuđen da vječno gura kamen uzbrdo, samo da bi se kamen svaki put kada stigne do vrha otkotrljao natrag.

‘Nikada ne odustaju’

“U stalnoj smo borbi da odvratimo migrante, ali oni nikada ne odustaju”, rekao je Galić, napominjući i da njegova služba nema dovoljno ljudstva.

Opisujući opseg problema, Galić je naveo da “ponekad nalaze žene koje su u osmom mjesecu trudnoće, maloljetnu djecu i da daju sve od sebe da se moralno odnose prema njima, poštujući sve međunarodne konvencije [o ljudskim pravima]”.

Od početka godine, u BiH je stiglo više od 13.000 migranata, prema statistikama Vlade BiH.

Ta zemlja nije u mogućnosti da im osigura odgovarajući smještaj i mnogi su bez pristupa toplim obrocima, tuševima ili odgovarajućoj medicinskoj njezi, na sve veću zabrinutost lokalnih zajednica, prenosi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine planski opstruira realizaciju bilo kakvih predloženih mjera jer tako želi srušiti Bosnu i Hercegovinu kao državu, kaže državni ministar sigurnosti.

11 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO