Von der Leyen: Macron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

Ursula von der Leyen
Von der Leyen kaže da je Evropa mnogo toga tražila od Sjeverne Makedonije i Albanije i da su one ispunile sve što je od njih traženo (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Europskoj uniji, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Tanjug.

Pozvala je čelnike Unije da odmah počnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi “Rusija i Kina mogle popuniti prazninu ne utvrdi li se Unija u regiji”.

U govoru povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida rekla je da je Europa mnogo toga tražila od Sjeverne Makedonije i Albanije te da su te zemlje ispunile sve što je od njih traženo, prenosi agencija od britanskog Expressa.

‘Održati riječ i početi pregovore’

“Sada trebamo održati riječ i početi pregovore o pristupanju”, rekla je.

Dodala je da će, ne otvori li EU perspektivu zemljama zapadnog Balkana, drugi popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije.

Na nedavnom sastanku Europskog vijeća Macron je bio jedini europski čelnik koji je blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom, a uspio je uvjeriti i Nizozemsku i Dansku da se usprotive početku pregovora s Albanijom, podsjeća Tanjug.

Izvor: Agencije