Autoput će zaobići kuće hrvatskih povratnika kod Modriče

Josip Jerković kaže da mu je promjenu trase u razgovoru potvrdio Milorad Dodik (Fena)
Josip Jerković kaže da mu je promjenu trase u razgovoru potvrdio Milorad Dodik (Fena)

Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković izjavio je da se kuće hrvatskih povratnika u opštini Modriči neće rušiti, jer će se izmijeniti trasa buduće autoceste.

To je dogovoreno tokom razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika te zauzimanja hrvatskih političkih predstavnika u tom bh. entitetu.

“Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio Dodik, s kojim je Plenković razgovarao u četvrtak o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoceste”, rekao je Jerković za Hinu.

Dio autoceste od Banje Luke prema granici sa Srbijom trebao je proći središtem Garevca, Donjih Kladara i Čardaka, zbog čega bi moralo biti srušeno više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Stradavanje, prognanstvo i povratak

“Zahvaljujući upornome radu hrvatske diplomacije, ali i mještana te predstavnika Hrvata u RS-u, kuće hrvatskih povratnika ostat će netaknute”, istaknuo je Jerković.

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a, teško je stradalo u ratu 1990-ih.

Gotovo sve kuće u Garevcu, Čardaku i Donjim Kladarima, u kojima je živjelo približno 8.000 ljudi, uništene su, a stanovništvo je prognano.

Najuporniji su uspjeli obnoviti svoje domove, pa u Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.

Izvor: Agencije


Povezane

U bh. entitetu Republika Srpska u posljednjih deset godina uloženo je 10 miliona eura za obnovu ili izgradnju oko šest hiljada kuća hrvatskih povratnika, prema podacima entitetskog Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe ministra HDZ-a BiH Davora Čordaša. Podaci Katoličke crkve u tom entitetu upozoravaju da ne samo da nije ostvaren održiv povratak nakon rata, već da […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO