Umro Manojlo Milovanović, koga je Hrvatska sumnjičila za ratni zločin

Milovanović (desno) svjedočio je u korist Ratka Mladića i pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (EPA)
Milovanović (desno) svjedočio je u korist Ratka Mladića i pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (EPA)

Umirovljeni general vojske bosanskohercegovačkih Srba Manojlo Milovanović, za kojim je Hrvatska tragala pod sumnjom da je počinio ratne zločine, umro je u Banjoj Luci, izvijestili su lokalni mediji u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

Milovanović (76) tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio je na dužnosti načelnika stožera Vojske Republike Srpske i najbliži suradnik osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića.

Nakon rata je tvrdio da Mladić nije odgovoran ni za kakve zločine, a tako je svjedočio i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

Ostao je zapamćen i po tvrdnjama da minobacačkog napada na sarajevsku tržnicu Markale u veljači 1994. nije ni bilo i da su deseci civila poginuli u insceniranoj eksploziji, javila je Hina.

Milovanović nikad nije bio optužen u Bosni i Hercegovini za ratne zločine što ih je počinila vojska bosanskohercegovačkih Srba, no zato je istraga protiv njega vođena u Slavonskom Brodu. Županijski sud u tom gradu za njim je 2014. raspisao i tjeralicu.

Sumnjičilo ga se da je naredio raketni napad na Novu Gradišku 19. rujna 1995.

Dodik: Gubitak za cijeli srpski narod

Budući da nije napuštao Bosnu i Hercegovinu, nije ni bio dostupan hrvatskom pravosuđu, a lokalnim je medijima izjavio kako ne snosi krivnju ni za kakve zločine.

“Tvrdi se kako sam ja izdao komandu generalima (Vojske Republike Srpske) Taliću, Kelečeviću i trojici pukovnika, tako da nas je u tom papiru šest ‘upetljano’ zbog neke rakete”, kazao je Milovanović, objašnjavajući kako se svu šestoricu tereti da su namjeravali gađati civilno stanovništvo.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako je Milovanovićeva smrt “gubitak za cijeli srpski narod”, dok ga je predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović nazvala “hrabrim i časnim generalom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO