Rudari u Zenici odbijaju izaći iz jame

Predstavnici zaposlenika rudnika u Zenici negirali su navode direktora da su svi rudari koji su jučer odbijali izaći sinoć napustili jamu Stranjani.

Zaposlenici rudnika jučer su odbili izaći iz jame u znak protesta zbog najavljenog zatvaranja pogona jer je, prema tvrdnjama uprave, neisplativ.

Strah od gorskih udara

Predstavnici radnika kažu da su u jami i dalje 72 rudara jer strahuju da će ostati bez posla ili da će biti raspoređeni u jamu Raspotočje, koju smatraju mnogo nesigurnijom zbog gorskih udara.

Iz uprave tvrde da neće biti otpuštanja, a da je sigurnost rudara upitna upravo u jami u kojoj sada rade. Navode da, u skladu s jučerašnjom odlukom, koju su usaglasili s predstavnicima Sindikata, danas idu u realizaciju postupka trajne obustave proizvodnje u toj jami, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Sinan Husić ranije je rekao da po svemu što se može vidjeti Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH nemaju više namjeru ulagati u izvođenje radova u pogonu Stranjani.

Rekao je da RMU Zenica ostaje u sastavu koncerna Raspotočje i Stara jama, dok je uprava zadužena da etapno u sljedećem periodu obavi preraspodjelu rudara iz Stranjana u Raspotočje i Staru jamu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Demonstranti iz rudnika Zenica i Breza idu u opći štrajk, nakon što su propali pregovori sindikalnih predstavnika s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem. Nije pomoglo ni to što se više stotina rudara okupilo pred zgradom federalne Vlade. Proteste i pregovore u Sarajevu pratio je Branimir Zekić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO