OSCE poručio opoziciji Srbije: Bojkot nije rješenje

'Postoji još mnogo prilika da se poboljšaju uvjeti za izbore, ali ima i još preporuka koje se mogu provesti u kratkom roku' (Bojan Steki? / Tanjug)

Glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Thomas Greminger vidi prostor za poboljšanje izbornih uvjeta u Srbiji, ali smatra da bojkot izbora i institucija nisu rješenje.

“Bojkot nije i ne može biti dugotrajno rješenje”, rekao je on novinarima nakon serije sastanaka koje je imao u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić te predstavnicima Narodne skupštine, političkih stranaka i nevladinih organizacija.

“Ako na stvari gledam kroz širu sliku, mogu reći da su oporbene stranke u mnogim državama zažalile zbog odluke da bojkotiraju izbore”, dodao je Greminger, javlja Tanjug.

Prema njegovim riječima, postoji još mnogo prilika da se poboljšaju uvjeti za izbore, ali ima i još preporuka koje se mogu provesti u kratkom roku.

Kakva će biti uloga OSCE-a na izborima?

Greminger je naveo i da su prosvjedi i izvanparlamentarna borba dio svakog demokratskog društva, ali da se oporba u jednom trenutku mora vratiti u institucije.

Dodao je i kako još nije odlučeno hoće li OESS-ova uloga na izborima u Srbiji biti puna ili promatračka.

Najavio je kako će se sljedećeg mjeseca procjenjivati kakva treba biti misija za nadgledanje izbornog procesa, a taj će stav biti poznat do kraja godine.

“Ne želim nagađati kakva će odluka biti, no, ako moram odgovoriti, očekujem punu misiju, koja će ovisiti i o financijskim sredstvima”, kazao je Greminger.

Glavni će tajnik drugog dana posjeta Srbiji, u četvrtak, razgovarati s predstavnicima oporbe i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Izvor: Agencije