Bugarski uvjeti za makedonske pregovore s EU-om

Stav bugarske Vlade je da je ustavni jezik u Sjevernoj Makedoniji u stvari proizvod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika (EPA)
Stav bugarske Vlade je da je ustavni jezik u Sjevernoj Makedoniji u stvari proizvod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika (EPA)

Vlada Bugarske usvojila je dokument kojim se definiraju uvjeti za pregovore Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom, uključujući i želju zvanične Sofije da Skoplje prestane koristiti termin makedonski jezik.

Istovremeno, bugarska Vlada podržala je početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om, navodeći kako bi razdvajanje ta dva slučaja predstavljalo podrivanje stabilnosti u regiji, prenosi Tanjug.

U vezi s jezikom, Bugarska traži da se koristi “zvanični jezik Republike Sjeverne Makedonije”, a da se, ukoliko je neophodno, uz termin “makedonski jezik” svaki put doda i objašnjenje “u saglasnosti s Ustavom Republike Sjeverne Makedonije”, javila je Radio-televizije Srbije.

Rehabilitirati ‘žrtve komunizma’

Stav bugarske Vlade je da je ustavni jezik u Sjevernoj Makedoniji ustvari proizvod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika.

Sofija je tražila i da se iz udžbenika izbace formulacije poput “bugarski fašistički okupator”, kao i da se rehabilitiraju “sve žrtve komunizma”.

Portal Novinite na engleskom jeziku dodaje kako Bugarska traži da Sjeverna Makedonija realizira sve što su dvije države dogovorile.

Navodi se primjer kako Skoplje ne treba tvrditi da u Bugarskoj živi makedonska manjina te kako se trebaju promijeniti neki tekstovi u makedonskim udžbenicima historije i geografije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO