Bugarska deklaracija: Podrška Skoplju i Tirani na evropskom putu

Sofija poziva Skoplje da efikasno i bez odlaganja provodi Sporazum o prijateljstvu (EPA)
Sofija poziva Skoplje da efikasno i bez odlaganja provodi Sporazum o prijateljstvu (EPA)

Bugarska pruža punu podršku integraciji Sjeverne Makedonije i Albanije u Evropsku uniju, ali i traži provođenje određenih zahtjeva, navodi se u prijedlogu deklaracije bugarskog Narodnog sobranja, posvećene proširenju EU-a i Procesu stabilizacije i pridruživanju Sjeverne Makedonije i Albanije.

U prijedlog dokumentu, kako navodi agencija BGNES, Sofija poziva Skoplje da efikasno i bez odlaganja provodi Sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji, koji su Sjeverna Makedonija i Bugarska potpisali 1. augusta 2017. godine, prenosi portal Plusinfo.

U tekstu se navodi da se Bugarska “zalaže za prihvatanje historijske istine o zajedničkoj historiji, koju dijele obje države i naroda”, javlja Tanjug.

“U cjelini da se provode ono što je dogovoreno i postignuto u okvirima Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije o historijskim i obrazovnim pitanjima, a sve to da bude uključeno u školskim programima i materijalima u najkraćem mogućem roku”, navodi se u prijedlogu deklaracije.

‘Prekinuti govor mržnje’

U prijedlogu teksta Narodno sobranje zahtijeva da se “prekine bilo koji oblik govora mržnje ka Bugarskoj i ka građanima Sjeverne Makedonije koje se osjećaju kao Bugari, što važi za medije, kao i za spomen ploče”.

U dijelu deklaracije bugarske skupštine koji se odnosi na evropske integracije Albanije zahtjeva se maksimalno poštovanja prava bugarske nacionalne manjine u toj zemlji i izučavanje bugarskog kao maternjeg jezika u dijelovima Albanije u kojima žive Bugari, poput Golog brda, Gore, Prespe, Korče, Elbasana i Kuksa.

U tekstu se zahtijeva i provođenje popisa stanovništva u Albaniji u skladu s evropskim standardima, u cilju kreiranja objektivne slike etničkog sastava te zemlje.

“Na toj osnovi i u ovim uslovima, 44. Narodno sobranje Republike Bugarske podržava početak pristupnih pregovora EU-a s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom”, zaključuje se u prijedlogu deklaracije.

Izvor: Agencije


Povezane

Premijeri Sjeverne Makedonije i Bugarske u Skoplju su obilježili drugu godišnjicu potpisivanja Dogovora o dobrosusjedstvu i saradnji. Tim sporazumom obje strane su, između ostalog, potvrdile da ne polažu pravo na međusobne teritorije i da će Bugarska podržati susjednu državu na evropskom putu. U isto vrijeme još se čekaju zaključci međudržavne komisije koja se bavi neriješenim […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO