SAD i EU očekuju vladu Kosova spremnu na dijalog sa Srbijom

Kurti je već najavio da će ukinuti takse koje opterećuju odnose između Srbije i Kosova (EPA)

Sjedinjene Američke Države čestitale su građanima Kosova “uspješno okončane parlamentarne izbore”, navodeći da se raduju “prilici da sarađuju s novom vladom, koja će biti za dijalog” sa Srbijom.

“Radujemo se prilici da sarađujemo s novom vladom, koja će biti za dijalog, kad bude formirana, koja će biti posvećena jačanju demokratije i osiguravanju mira, pravde i prosperiteta za sve građane Kosova”, navodi se u saopćenju State Departmenta, koje prenosi Glas Amerike.

Kako se navodi, SAD je “jasno stavio do znanja” da očekuje da novo rukovodstvo Kosova bude pripremljeno da se “odmah upusti” u razgovore sa Srbijom i radi na sporazumu o normalizaciji odnosa.

Čestitka Evropske unije

Evropska unija također je u utorak pohvalila mirne i uredno provedene prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu i pozvala nadolazeću vladu da brzo nastavi s radom na provođenju reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova Evropskoj uniji te nastavi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a.

“Očekujemo od svih političkih aktera da ostanu predani tim procesima, koji su ključni za budućnost Kosova, napredak na njegovom evropskom putu i, što je najvažnije, korist naroda Kosova i cijele regije”, poručili su u zajedničkom saopćenju visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Dvije opozicijske stranke, Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, na izborima su osvojile najviše glasova, okončavši dominaciju Demokratske stranke predsjednika Kosova Hashima Thacija, koja je bila članica svih vlada u posljednjih desetak godina.

Budući da je Samoopredjeljenje osvojilo najviše glasova, vođa te stranke Albin Kurti vjerovatno će postati novi premijer.

Kurti je kritizirao prethodne vlade, optužujući ih za korupciju.

No, kritizirao je i dijalog sa Srbijom, insistirajući na tome da joj Kosovo previše popušta.

Pregovori su u zastoju od 2015, a u djelo je provedeno vrlo malo od onoga što je dogovoreno.

Kurti najavio novu politiku

Kurti je u intervjuu bečkom dnevniku Standard već najavio da će ukinuti 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje opterećuju odnose između Srbije i Kosova, ali je rekao da će tražiti i recipročne poteze Srbije, pa i ratnu odštetu.

“Mi ćemo takse zamijeniti principom reciprociteta. Srbija, naprimjer, mora prihvatiti naše tablice i dokumente, na kojima piše ‘Republika Kosovo’. Želimo rasvjetljavanje sudbina nestalih lica, bez obzira na to koje su nacionalnosti, kako bi našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od kosovskih, srbijanskih i međunarodnih istraživača koji bi analizirali masovne grobnice”, kazao je Kurti.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008.

Srbija je pristala na pregovore o normalizaciji odnosa s Kosovom u zamjenu za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Izvor: Al Jazeera