Izbrojani glasovi na Kosovu, prvo Samoopredjeljenje sa 25,6 posto

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, na osnovu svih 100 posto prebrojanih glasačkih listića, najviše glasova, 199.783, ili 25,6 posto, osvojio je Pokret Samoopredjeljenje, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini, prenosi Tanjug.

Kako je na sajtu objavila Centralna izborna komisija, prema preliminarnim rezultatima, na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 194.250 glasova ili 24,89 posto, a treća je Demokratska partija Kosova sa 164.385 glasova – 21,07 posto glasova.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije osvojila je 89.911 glasova (11,52 odsto), dok je NISMA-Alijansa novo Kosovo dobila 38.143 glasova (4,89 posto).

Srpska lista osvojila je na čitavoj teritoriji Kosova 52.336 glasova (6,71 posto).

Kadri Veseli priznao poraz

U preliminarne rezultate se ne ubrajaju uslovni glasovi, glasovi putem pošte i glasovi osoba sa posebnim potrebama, saopštava CIK.

Anadolija je ranije javila da su se pristalice Samoopredjeljenja sinoć okupile na centralnom Trgu Skenderbeg u Prištini kako bi proslavili pobjedu.

Pokret Samoopredeljenje nikada do sada nije bio na vlasti na Kosovu.

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je priznao poraz na izborima, rekavši da prihvata odluku građana Kosova.

„Demokratska partija Kosova preći će u opoziciju, ali nastavit ćemo da služimo narodu i državi“, kazao je Veseli.

Izvor: Agencije


Povezane

Opozicija vodi na parlamentarnim izborima na Kosovu. Srpska manjina dala podršku listi koju podržava Beograd. Prema nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije, na parlamentarnim izborima na Kosovu nakon gotovo 43 posto prebrojanih glasova, birači su najveću podršku pružili Pokretu Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji je osvojio 25,93 posto glasova. Demokratski savez Kosova Ise Mustafe na drugom je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO