I evropski policajci na granicama Crne Gore

Sporazumom otvara novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom (Arhiva)

Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu – Frontex potpisale su u ponedjeljak sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci, zajedno s crnogorskim kolegama, patrolirati duž državne granice Crne Gore, a Evropska unija će pružiti ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazum su u Luksemburgu potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Finske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo, kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos, prenosi RTCG.

Novo poglavlje u saradnji

Nuhodžić je rekao da se sporazumom otvara novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala, javlja Tanjug.

Navodi da jačanjem saradnje zemlje mogu ostvariti zajednički cilj kojem teže, a to su bezbjedne i sigurne granice, “koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od delovanja kriminalaca”.

Evropski komesar Avramopulos rekao je da je sporazum još jedan korak naprijed u saradnji između EU-a i partnera sa Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije