SAD ukinuo vize za Poljake, Hrvatska ostaje u viznom režimu

Viza, Vizni režim
Preostale četiri članice EU-a moraju sniziti postotak odbijenih zahtjeva za vize na manje od 3% (EPA)

SAD je u petak ukinuo vize Poljacima, objavio je predsjednik Donald Trump, pa su još samo četiri članice EU-a, uključujući Hrvatsku, ostale u viznom režimu sa SAD-om, prenosi Hina.

Trump je prošloga mjeseca najavio da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje ukidanje viza za Poljsku, što znači da njezini državljani za putovanje u SAD do 90 dana, bilo poslovno ili turističko, više neće trebati vizu.

U petak je objavio da je Poljska i službeno ušla u program izuzeća od viza (VWP).

Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar jedine su preostale članice EU-a koje ne uživaju načelo uzajamnosti između EU-a i SAD-a i njihovi su državljani neravnopravni u odnosu na državljane ostalih članica Unije.

Uvjet snižavanje postotka odbijenih zahtjeva na manje od 3%

Bruxelles je pokušao utjecati na brže rješavanje tog problema kako bi te zemlje ušle u WWP, no one najprije moraju ispuniti osnovni uvjet i sniziti postotak odbijenih zahtjeva za vize na manje od 3%.

Iako je taj postotak za Hrvatsku u padu, on je 2017. još iznosio 5,1%. 

Hrvatska i Cipar posljednjih su godina spominjani kao pozitivni primjeri, blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, no u VWP ušla je samo Poljska.

Iako je Europska komisija do 12. travnja 2016. trebala uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade jer te države nisu ukinule vizu za sve građane EU-a, Komisija na kraju nije provela svoju odluku.

Izvor: Agencije