Potvrđena treća optužnica protiv Zdravka Mamića

U maju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šest okrivljenih (Arhiva)
U maju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šest okrivljenih (Arhiva)

Osječki Županijski sud potvrdio je u petak treću optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića, u kojoj ga zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo tereti da je od 2002. do 2007, dok je obavljao različite dužnosti u Dinamu, iz tog kluba izvukao 16,7 miliona kuna (2,26 miliona eura) te se spaja s drugom optužnicom, “Mamić 2”, prenosi Hina. 

Optužnica je upućena u upisnik radi dodjeljivanja sudiji koji će raditi na tom predmetu u prvom stepenu. Odlučeno je da se taj predmet spoji s USKOK-ovim predmetom, “Mamić 2”, gdje je optužnica potvrđena u maju 2019, a što je i bio prijedlog iz optužnice, rekao je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Na upit novinara može li se Mamiću suditi u odsutnosti Rožac je odgovorio potvrdno, ali tek kada se stvore svi zakonski uvjeti. Prvo se moraju obaviti potrebne predradnje, odnosno moraju se službeno primiti odluke Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda te države da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, odnosno da je nedostupan pravosudnim tijelima Hrvatske, nakon čega će vjerovatno uslijediti prijedlog da mu se sudi u odsutnosti, pojasnio je Rožac.

Pitanje izručenja i jurisdikcije

Mamićev advokat Veljko Miljević ocijenio je da se na osječkom sudu pravo tumači drugačije nego što ga tumači on. Smatra da zakonski propisi jasno određuju da nije moguće protezati jurisdikciju hrvatskog krivičnog zakonodavstva, bez obzira na to gdje je i prema kome počinjeno krivično djelo, ako je počinilac nedostupan državnim tijelima Hrvatske.

Spajanje optužnica ocijenio je svrsishodnim i zakonitim, ali smatra upitnim je li se smjela potvrditi druga, a pogotovo treća optužnica, u kojoj, kako smatra, “nema prava sudbenosti Republike Hrvatske”.

Potvrdio je da spajanje optužnica nema značaja za eventualno izručenje Mamića, ističući da je ono odbijeno nakon potvrđivanja druge optužnice, gdje je pod određenim pretpostavkama moglo doći do izručenja, te da ga na osnovu treće optužnice “ne može ni biti jer se, kao i u prvoj optužnici, radi o kaznenom djelu protiv gospodarstva”.

U trećoj optužnici tužilaštvo tereti Mamića da je novac iz Dinama izvlačio od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji, i to dok je obavljao dužnosti člana Izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana Uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem na računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Iako je, u skladu sa statutom kluba, bio dužan brinuti se o zakonitom korištenju i raspolaganju finansijskim sredstvima kluba, okrivljeni je, u namjeri da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist, navodi se. Terete ga da je nalagao prijenos iznosa 97.492 eura na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te lično podigao ukupno 2,2 miliona eura u gotovini i tako se, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu 2,3 miliona eura.

Nepravosnažna presuda

Na osnovu prve USKOK-ove optužnice Mamić je u junu prošle godine na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja gotovo 116 miliona kuna iz Dinama (15,7 miliona eura), a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

U maju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šest okrivljenih koje tužilaštvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, taj klub oštetili za približno 200 miliona kuna (27,1 milion eura), a Mamiću je određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Uprkos potvrđivanju te optužnice, pravosudna tijela Bosne i Hercegovine zaključila su da nema pretpostavki za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO