Radomiru Šušnjaru 20 godina zatvora za ‘živu lomaču’ u Višegradu

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017. (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je krivim Radomira Šušnjara i osudio ga na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Višegradu 1992.

Prvostupanjskom presudom proglašen je krivim za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući u Pionirskoj ulici prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti, javila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović.

Optužnica tereti Šušnjara da je “za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini na području opštine Višegrad 14. 6. 1992. ili približno tog datuma, u večernjim satima, zajedno s Milanom Lukićem i Sredojem Lukićem, kao pripadnicima paravojne formacije, naoružani automatskim puškama, a on i nožem, sudjelovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva, na način da su došli u privatnu kuću, u kojoj su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, te uz prijetnju otuđili novac, zlato i druge dragocjenosti”.

Izručen iz Francuske

“Pod izgovorom da im je ugrožena sigurnost, a u namjeri da ih liše života, naređivali su ljudima da izađu iz privatne kuće i da u koloni pređu u drugu privatnu kuću, gdje su ih natjerali da uđu u prostoriju u prizemlju kuće, kojom prilikom je u tu prostoriju Radomir Šušnjar ugurao posljednjeg civila u koloni i zaključao vrata, onemogućavajući time da civili izađu i pobjegnu iz kuće, da bi potom u tu prostoriju Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, nakon čega je Radomir Šušnjar u tu prostoriju ubacio ručnu bombu, dok su svi istovremeno iz automatskog oružja pucali po kući kako bi spriječili civile da pobjegnu”, navedeno je u optužnici.

Optužnica tereti Šušnjara da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnicu je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio prije dvije godine, a on je prošle godine bosanskohercegovačkim pravosudnim organima izručen iz Francuske.

Izvor: Al Jazeera i agencije