Hrvatski medicinari na protestima traže više plaće

Hrvatska, zagreb, Protest, Medicinske sestre, Tehničari
Medicinske sestre i tehničari upozorili su i na loše stanje u sistemu i radne uvjete medicinskih sestara (Marko Lukuni? / Pixsell)

Više stotina medicinskih sestara i tehničara prosvjedovalo je u četvrtak na Markovu trgu u Zagrebu zbog nezadovoljstva nedavno potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru, zahtijevajući povećanje osnovice plaće za 25%.

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara, u organizaciji Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, počeo je na središnjem Trgu bana Jelačića, odakle se više stotina prosvjednika zaputilo prema Markovu trgu, gdje je sjedište Vlade Hrvatske.

Izrazili su nezadovoljstvo Dodatkom II Kolektivnom ugovoru, koji su nedavno potpisali zdravstveni sindikati i Vlada, prema kojem dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rastu od 1. rujna za 7%, kako prenosi Hina. 

Tada su linearno povećani dodaci na posebne uvjete rada za 3% te dodaci za odgovornost za 4%.

“Za medicinske sestre i tehničare to konkretno znači povećanje od 50 kuna (6,7 eura)”, ustvrdili su iz inicijative u Facebook-objavi najave prosvjeda, gdje su naveli i svoje zahtjeve: povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodataka na godine radnog staža te zapošljavanje novih medicinskih sestara.

‘Sestre odlaze izvan zemlje jer ste ih otjerali’

“Sestre su stup zdravstva”, “Za Agrokor milijarda, a sestrama karta za Irsku”, “Ne ide mi se u Njemačku”, “Radite li vi posao za troje, a dobijete samo jednu plaću?”, “Imam 50, a moram raditi kao da mi je 25”, “Mi smo s vama kad vam je najteže”, neke su od poruka koje su medicinske sestre i tehničari istaknuli na svojim transparentima. 

Na Markovu se trgu jedna od inicijatorica prosvjeda Sanda Alić obratila okupljenima upozorivši na loše stanje u sustavu i radne uvjete medicinskih sestara.

“Sestre odlaze raditi izvan zemlje jer ste ih vi otjerali. Zato sada mi koji smo ovdje radimo za dvije osobe. Do kada? Na mnogim odjelima popodne i noću radi jedna sestra i skrbi za sve bolesnike. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine. Ugroženo je zdravlje”, poručila je Alić.

Kazala je kako su ih ovih dana pokušali ušutkati, no ustvrdila je da je medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva najviše – 30.000, te da neće dopustiti da o njihovoj sudbini odlučuje nekolicina.

Organizatorica prosvjeda Sandra Kolak istaknula je da medicinske sestre pošteno zarađuju plaću.

“Tko će odgovarati kada se dogode propusti? Godinama pričaju da nas fali 12.000. To pričaju komore, sindikati, sestrinske organizacije, ministar, a sve godine imamo zabranu zapošljavanja. Sada su otvorili natječaje, pa kažu: ‘Ljudi se ne javljaju.’ Pa tko će raditi kad u Njemačkoj dobiju triput veću plaću?”, poručila je Kolak.

Ministar: ‘Nije moguće’

Iz inicijative su naveli kako Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, koji je sudjelovao u nedavnim pregovorima s Vladom, nije podupro prosvjed, no kako im je potpora došla od Sindikata državnih i javnih službenika te Sindikata pravosudne policije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prosvjednicima je ranije poručio da je želja za višom plaćom normalna, no da je Vlada napravila najviše što je mogla.

“Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla”, kazao je Kujundžić.

Rekao je i kako u ovom trenutku povišica za 25% nije moguća, ponovivši da je Vlada u posljednje tri godine povisila plaće u zdravstvu za 18%.

Kujundžić je poručio kako će Vlada, bude li prigode, opet povisiti plaće u zdravstvu, kao što ih je, uz izniman napor, povisila za 18%.

“Vlada mora misliti i o pacijentima. Ako hoćemo liječiti pacijente, ako hoćemo operirati, davati lijekove, moramo za to osigurati novce. Dakle, u ovom trenutku Hrvatska više novaca nema”, kazao je Kujundžić.

Izvor: Agencije