Predložena osuda Siniše Malog zbog neakademskog ponašanja

Nastavno-znanstveno vijeće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je na sjednici u Ponedjeljak izvješće Etičke komisije FON-a o doktorskoj disertaciji srpskog ministra financija Siniše Malog, kojim se utvrđuje postojanje “neakademskog ponašanja”, i predložilo izricanje mjere javne osude za sporni doktorat, prenosi Beta.

Na sjednici je predloženo izricanje mjere javne osude za sporni doktorat umjesto javne opomene – blaže mjere koju je u izvješću zatražila Etička komisija, a u priopćenju FON-a navodi se da se to izvješće prosljeđuje na “dalje postupanje učesnicima u postupku”.

Televizija N1 prenijela je ranije da je za opciju “javne opomene” glasovao 21 član Nastavno-znanstvenog vijeća, dok su za “pooštrenu mjeru javne osude” glasovala 83 člana, kako prenosi agencija.

Konačna odluka na Univerzitetu

Pozivajući se na navode pojedinih članova Nastavno-znanstvenog vijeća, televizija N1 prenijela je da samo izglasavanje “javne osude” upućuje na to da je preporuka FON-a da zbog plagiranja bude poništen doktorat ministru financija.

Odluka Nastavno-znanstvenog vijeća bit će proslijeđena Univerzitetu u Beogradu na konačno odlučivanje.

Rektorica Univerziteta Ivanka Popović ranije je obećala da će Odbor za profesionalnu etiku do 4. studenog donijeti odluku hoće li Malom dodijeliti doktorsku titulu ili disertaciju proglasiti plagijatom.

U izvješću Etičke komisije, u koje je CINS imao uvid, navodi se da Komisija nije imala dovoljno činjenica na temelju kojih bi mogla donijeti nedvosmisleno mišljenje o doktoratu ministra financija Siniše Malog i predložila je da se Malom izrekne mjera javne opomene.

Etička je komisija FON-a na temelju dostavljenog materijala Stručne komisije 26. listopada dostavila članovima Nastavno-znanstvenog vijeća FON-a svoje izvješće s mišljenjem i prijedlogom izricanja mjere javne opomene “po hitnom postupku”.

Pitanje pokrenuto prije više od pet godina

Prethodno je u procesu utvrđivanja postojanja povrede Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu arhivi FON-a 23. listopada izvješće dostavila Stručna komisija.

U Stručnoj komisiji bili su profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Dejan Erić, profesor na Sveučilištu u Rijeci Vinko Kandžija, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani Tomaž Čater i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dragan Mikerević.

Pitanje doktorata Siniše Malog pokrenuto je prije više od pet godina kad je profesor Raša Karapandža doveo u pitanje originalnost disertacije ukazujući da je Mali, tada gradonačelnik Beograda, u doktoratu koristio dijelove tekstova iz tuđih doktorskih disertacija i znanstvenih članaka, s Wikipedije i internetske stranice Agencije za privatizaciju.

Izvor: Agencije