Weber: Bez proširenja EU-a propada dijalog Kosova i Srbije

Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspješno i status quo će se nastaviti, kaže Bodo Weber (Reuters)
Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspješno i status quo će se nastaviti, kaže Bodo Weber (Reuters)

Politika proširenja Europske unije usko je povezana s dijalogom Kosova i Srbije i ukoliko se ona pooštri to bi moglo dovesti do neuspjeha pregovora i povratka “opasne ideje” razmjene teritorija, rekao je njemački analitičar Bodo Weber.

“Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspješno i status quo će se nastaviti, što bi značilo destabilizaciju ili, gore, opasni sporazum o razmjeni teritorija, koji bi mogao gurnuti Kosovo, Srbiju i Zapadni Balkan ka destruktivnoj dinamici etničkog čišćenja”, upozorio je on za kosovsku Gazetu Express, prenosi Tanjug.

Weber se nada da “posljednji sastanak Vijeća EU-a nije bio konačna smrt politike proširenja”.

Prema njegovom mišljenju, “sve ukazuje na to da neće biti nastavka dijaloga prije ožujka 2020. godine, što bi opovrgnulo specijalnog izaslanika Bijele kuće za Kosovo Richarda Grenella, koji je tražio da se sporazum postigne do veljače”.

“Bojim se da se Grenell samo diskreditirao u svojoj novoj ulozi u rekordnom roku takvim nedosljednim izjavama. Prvo, kosovski političari su u proteklih godinu i pol naučili identificirati vezu između žurbe i lobiranja za prijedlog razmjene teritorija; drugo, pregovori o stvaranju vlade na Kosovu su još otvoreni, a istovremeno odgođen je početak funkcioniranja nove Europske komisije i otvoreno pitanje specijalnog predstavnika i obnove dijaloga”, kaže Weber.

‘Ne bi trebali čekati na EU’

Ukazao je da svi akteri u regiji, kao i zapadni kreatori politika, znaju da će biti “veoma teško nastaviti pregovore u Bruxellesu i postići dogovor prije ožujka 2020. godine, kada se budu održavali izbori u Srbiji”.

Ipak, Weber smatra da Kosovo i Srbija ne bi trebali čekati sa sporazumom dok EU ne riješi svoje unutarnje probleme i reforme.

“Kraj pregovaračkog procesa ovisi o EU, a ne o Prištini i Beogradu. Siguran sam da bi predsjedniku [Srbije Aleksandru] Vučiću prijalo ukoliko bi ovi unutarnji problemi EU-a produžili pregovore na duže vrijeme, s obzirom na to da je njegovo lobiranje za mijenjanje mapa počelo 2017. godine, a da je naišlo na čvrsto blokiranje ranije ove godine”, rekao je Weber.

Zaključno smatra da se razmjena teritorija neće dogoditi, jer se “tome protivi velika većina država EU-a”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO