Kardinal Puljić: Ne smiju se slaviti oni koji su uništavali BiH

Vinko Puljić je pozvao na izgradnju mira u BiH koji će se temeljiti na pravdi i ravnopravnosti svih
Vinko Puljić je pozvao na izgradnju mira u BiH koji će se temeljiti na pravdi i ravnopravnosti svih

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u subotu na izgradnju mira u Bosni Hercegovini, koji će se temeljiti na pravdi i ravnopravnosti svih koji u toj zemlji žive.

To je učinio sudjelujući u tradicionalnom molitvenom pohodu na Bobovac, grad srednjpoj Bosni u kojem su nekada stolovali bosanski kraljevi.

“Ovdje smo svjesni svojih korijena i zato što volimo ovu svoju zemlju. Zato nam smeta kada netko manipulira poviješću, pogotovu kada slavi one koji su u prošlosti uništavali našu domovinu”, izjavio je Puljić, prenosi Hina.

Pohod na Bobovac održava se 16. put na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača, koja je umrla u izgnanstvu u Rimu 1478. godine, gdje se sklonila nakon turske okupacije srednjovjekovne bosanske države.

‘Neka umru korupcija i nepotizam’

Pohod se organizira u znak molitve za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve druge ljude i narode koji u njoj žive te čuva historijska sjećanja na bosansku državnost prije turske okupacije.

Predvodeći misno slavlje, vojni ordinarij monsinjor Tomo Vukšić je pozvao da se u Bosni i Hercegovini prekine s upotrebom teških riječi koje potiču sukobe te da se gradi duh saradnje.

“Neka se vrše samo dobra djela. Neka umru korupcija i nepotizam. Neka sposobnost, stručna sprema i osobna moralnost budu kriteriji pri zapošljavanju i napredovanju. Neka prava i dostojanstvo radnika budu poštovani. Neka se mladima omogući radosni pogled u budućnost. Neka za svakoga u ovoj zemlji bude posla i sigurnosti. Neka se poštuje obitelj, uloga oca i majke i štiti ljudski život od začeća. Neka se omogući povratak onima koji to žele i neka prestane novo iseljavanje. Neka se u svemu poštuju osobna i kolektivna prava, identitet i dostojanstvo svih. Neka se zaliječe rane prošlosti i neka se ne stvaraju nove”, poručio je biskup Vukšić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO