Sueddeutsche Zeitung: Bez EU budućnosti povratak nacionalizmu

EU, Evropska unija
Evropska perspektiva, navodi list kao primjer, za Srbiju i Kosovo velika je motivacija da postignu dogovor (EPA)

Bez nade u budućnost u Europskoj uniji velikoalbanski će planovi ponovo dobiti zamah, što ne bi obuhvatilo samo Albaniju i Kosovo nego i Sjevernu Makedoniju s jakom albanskom manjinom, piše njemački list Sueddeutsche Zeitung povodom odbijanja Francuske i još nekih zemalja da počnu pregovore sa Skopljem i Tiranom, prenosi Tanjug.

U članku pod naslovom “Razočarani” list navodi da bi se i u Bosni i Hercegovini “centrifugalne sile između Srba, Hrvata i Bošnjaka mogle još pojačati”.

“Ako na Balkanu nestane vjera u pristupanje EU-u, prijeti povratak u nacionalizam i – u najgorem slučaju – raspaljivanje starih konflikata. Na kraju, europska je perspektiva, recimo, za Srbiju i Kosovo velika motivacija da postignu dogovor”, piše list.

Borba Rusije, Turske i Kine za utjecaj

Podsjeća i na izjavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva tijekom posjeta Beogradu da državama regije ne bi trebalo “nametati” izbor između Zapada i Istoka.

Njemački list to tumači kao ponudu bliskih veza s Rusijom kao alternativu Europskoj uniji i podsjeća da se za utjecaj u regiji investicijama vrijednim više milijardi eura bore i Turska i Kina, prenosi Deutsche Welle, kako navodi agencija.

Kao ilustraciju, Sueddeutsche Zeitung ukazuje na to da će u Moskvi u petak biti potpisan ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije, koju predvodi Rusija.

Izvor: Agencije