Popov: EU dao vjetar u leđa proruskim snagama na zapadnom Balkanu

Popov smatra da je Evropska unija i ostalim zemljama kandidatima, Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini, poručila da u skorije vrijeme neće biti proširenja (Al Jazeera)

Odluka Evropske unije da ne počne pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u Srbiji će biti iskorištena kao alibi za vlast, koja će sada moći reći da bismo se trebali okrenuti sami sebi jer na duže staze nema ulaska u Uniju, izjavio je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

U intervjuu za novosadski portal Autonomija rekao je da su “i do sada reforme i put Srbije ka Evropskoj uniji bili samo fingirani”, prenosi Beta.

“To je poruka i ostalim zemljama kandidatima – tu su pre svega Srbija i Crna Gora, ali i Bosna i Hercegovina, koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) – da u skorije vreme faktički nema ništa od proširenja. Da ne govorimo o 2025. godini, koja je bila označena kao godina mogućeg prijema Crne Gore i Srbije. Naše vlasti su i do sada fingirale da vrše reforme i da idu u susret Evropskoj uniji, a zapravo su ceo taj proces u dobroj meri sabotirale”, rekao je Popov.

Podsjetio je i da je Srbija dobijala “pozitivne ocjene” tokom procesa pregovora u sferi ekonomije, ali da je u posljednjim izvještajima Evropske komisije dat niz “oštrih kritika na unutrašnje reforme, koje se odnose na vladavinu prava, nezavisne institucije, slobodu medija i korupciju”.

“EU je samo agenda koje su se držali zbog dve stvari: predizbornog obećanja koje su dali da će ići u pravcu Unije i pretpristupnih fondova koje možemo da koristimo. Onda je išla mantra da mi idemo u pravcu Unije, a sve je zapravo išlo u suprotnom smeru. To se videlo po tome što se, uz sva upozorenja koja smo dobijali, nije radilo na spomenutim reformama”, rekao je Popov.

Hahn: Gubitak utjecaja Unije

Agencija navodi kako je Popov ocijenio da se te tendencije vide i u nastupu srbijanskih političara, kada je čak i premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da je izvještaj Evropske komisije o napretku “politički”.

“A kakav može biti nego politički? I ona to sve govori pred Semom Fabrizijem, koji je predstavnik Unije. To govori o ozbiljnosti cele te priče”, dodao je Popov.

Francuska se nedavno usprotivila početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je izazvalo oštre kritike i među čelnicima same Evropske unije.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev takvu odluku nazvao je “gaženjem obećanja koje je sama Unija prethodno dala”, dok je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn upozorio na gubitak utjecaja Unije na zapadnom Balkanu.

Brojni evropski čelnici također su upozorili na guranje zemalja zapadnog Balkana, dvorišta EU-a, u ruke drugih svjetskih sila, poput Rusije, Kine ili Turske.

Izvor: Agencije