Policija demantira da je zabranila liječenje migranata u Velikoj Kladuši

Šiljdedić: 'Policiji je u interesu da migranti imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu' (EPA)

Glasnogovornik policije Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić demantirao je pisanje medija da je policija u Velikoj Kladuši zabranila rad Ljekarima bez granica, koji liječe migrante i izbjeglice, smještene na području te općine na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, dodajući da je policija samo tražila izmještanje lokacije na kojoj se liječe – iz centra grada na neko sigurnije mjesto, dalje od lokalnih stanovnika. 

“Ljekari bez granica pružali su zdravstvene usluge migrantima u samom centru Velike Kladuše. Da bi izbjegli situaciju da se zarazi i lokalno stanovništvo, tražili smo od ljekara da usluge pružaju u blizini kampa ‘Miral’, gdje se nalazi najveći broj migranata kada govorimo o području Velike Kladuše”, rekao je Šiljdedić za Al Jazeeru.

‘Zabilježena dva slučaja malarije’

Direktorica Doma zdravlja Velike Kladuše Evresa Okanović izjavila je u petak za portal Klix da je policija u tom gradu zabranila rad Ljekarima bez granica, što je, kako je poručila, medicinsko osoblje iz lokalnog doma zdravlja stavilo u težak položaj.

“Mi imamo jedan tim koji pruža zdravstvenu zaštitu u ‘Miralu’, u kojem se nalazi više od 1.000 migranata. Taj tim ide tri puta sedmično po četiri sata i omogućavaju koliku-toliku zdravstvenu zaštitu, ali problem je što migranti koji su van ‘Mirala’ i spavaju po livadama, šumama i tuđim kućama nemaju adekvatnu (zdravstvenu) zaštitu”, izjavila je Okanović.

Poručila je da se situacija u Velikoj Kladuši “otima kontroli i da postoji opasnost po zdravlje za domicilno stanovništvo jer veliki broj migranata ima skabijes [svrab], zatim AIDS, hepatitis, tuberkulozu, a zabilježena su i dva slučaja malarije”.

“Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona nam pokušava pomoći, ali imamo veliko nerazumijevanje lokalne zajednice i policije”, rekla je Okanović.

Glasnogovornik policije: Zlonamjerne optužbe

Šiljdedić je navode Okanović nazvao zlonamjernima. Rekao je da je i policiji u interesu da migranti imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, jer to povećava sigurnost lokalnog stanovništva, ističući da se iz tih razloga liječenje migranata mora obavljati na adekvatnom mjestu, izvan dosega lokalnog stanovništva.

“Nisu tačni ni podaci da u Velikoj Kladuši boravi više od 1.000 migranta, kako se špekuliše u medijima. U kampu ‘Miral’ nema više od 600 ljudi, dok se izvan kampa, u tranzitu ili privatnom smještaju, možda nalazi između 150 i 200 ljudi. U ovom trenutku mi možemo govoriti o oko 800 migranta na području Velike Kladuše”, rekao je Šiljdedić za Al Jazeeru.

“Naravno, uvijek je nezahvalno govoriti o broju migranata, jer jedni ljudi odlaze, a drugi dolaze”, dodao je.

Bosnu i Hercegovinu pogađa migrantska kriza, a vlasti u zemlji ne uspijevaju ponuditi adekvatan odgovor. Ministar sigurnosti Dragan Mektić ranije je iznio podatak da je od početka godine do 24. juna u zemlji registrirano 10.595 ilegalnih migranata.

Izvor: Al Jazeera