Nakon 13 godina rasvijetljen napad na Jevrema Brkovića

Brković je ponovio da je motiv napada i likvidacije njegov roman 'Ljubavnik Duklje' (Al Jazeera)

Crnogorska policija nakon 13 godina istrage uhapsila je jednog od napadača na poznatog književnika Jevrema Brkovića i njegovog vozača Srđana Vojičića, koji je u tom napadu i ubijen, prenosi Hina, pozivajući se na crnogorski dnevnik Dan.

Kako navodi list, policija je jučer, tačno na godišnjicu napada, uhapsila Željka Vukovića (37) iz Podgorice.

“Nakon duge i detaljne istrage rasvijetljeno je ubistvo Srđana Vojičića, koje se desilo 24. oktobra 2006. U okviru ove istrage vještačeni su brojni tragovi i saslušano je više osoba. Operativnom obradom i vještačenjem određenih tragova policija je došla do sumnje da je Željko Vuković učestvovao u izvršenju ovog krivičnog djela”, rečeno je Danu iz crnogorske Uprave policije.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Enis Baković rekao je da postoje dokazi iz kojih proizlazi da osumnjičeni Vuković nije direktni izvršilac ubistva Vojičića, prenijele su podgoričke Vijesti.

“Krivično djelo još nije do kraja rasvijetljeno. Ostalo je još rada na identifikaciji dva izvršioca”, rekao je Baković.

Viša državna tužiteljica Crne Gore Lepa Medenica kazala je da se intenzivno traga za još dvije osobe.

Vojičić je ubijen u centru Podgorice ispred stambene zgrade u kojoj je živio crnogorski književnik Jevrem Brković.

Politički motivirani napadi

Tri maskirane osobe te večeri sačekale su Brkovića ispred ulaza zgrade i počele ga tući, dok je njegov vozač bio u automobilu. Vojičić je pokušao pomoći Brkoviću, ali je na njega zapucano iz vatrenog oružja i ubrzo je preminuo.

Brković je jučer, na 13. godišnjicu ubistva, ponovio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama crnogorske vladajuće političke i poslovne elite s organiziranim kriminalom.

U romanu, objavljenom nekoliko mjeseci uoči napada, Brković je u jednom poglavlju opisao vjenčanje u Milanu u kojem su, unatoč pseudonimima, snažne asocijacije na desetak kontroverznih ličnosti s crnogorske kriminalne i javne scene.

Brković je i ranije doživljavao napade, koji su tada bili politički motivirani, naročito početkom devedesetih, kada se usprotivio napadu na Dubrovnik.

Zbog svog stava morao je napustiti Crnu Goru i emigrirati u Hrvatsku, odakle se vratio 1999.

Izvor: Agencije