Meta: Projekat Velike Srbije nije uspio, Velika Albanija nemoguća

Mi živimo u komplikovanom području, ne postoji „etnički očišćena“ država na Balkanu, rekao je albanski predsjednik Ilir Meta (EPA)

Albanski predsjednik Ilir Meta izjavio je da projekat „Velike Srbije“ nije uspio, a da ideja “Velike Albanije” uopšte nije ostvarljiva.

„Mi živimo u komplikovanom području. Ne postoji „etnički očišćena“ država na Balkanu. Potpuno je ludilo govoriti o ekspanzionističkim projektima“, kazao je Meta u intervjuu za egipatski Al Ahram,  prenosi Tanjug.

Agencija navodi da je albanski predsjednik istovremeno dodao i da vjeruje u regionalni mir, navodeći da je odnos Albanije i Grčke izuzetno važan, kao i da je veza sa Turskom “historijska”.

Zapadni Balkan ima perspektivu

Albanski predsjednik, koju je na tu poziciju izabran 2017. godine, izjavio je ranije tokom samita Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) održan u julu na Jahorni da je Zapadni Balkan dosta postigao u izgradnji institucija demokratskog društva osnovanih na principu vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, ali da ima još posla koji treba obaviti.

Podsjetio je na sporazum Atine i Skoplja o promjeni imena tadašnje Bivše Jugoslavenske Republike Makedonija u Sjeverna Makedonija, za koji Meta smatra da predstavlja veliki napredak u regionalnoj stabilnosti i miru.

Međutim, imamo još nekoliko bilateralnih izazova u naporima ka integraciji, rekao je Meta, ističući kao problem odnos Srbije i Kosova.

Izvor: Agencije