Identificirani ostaci deset žrtava iz masovne grobnice na Igmanu

Uz posmrtne ostatke, osim odjeće i obuće, nađeni su i lični predmeti, kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu i nakit (Anadolija)

U prostorijama KJKP “Gradska groblja” Visoko danas su identificirani posmrtni ostaci 10 žrtava koje su 5. juna ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Lokvice na Igmanu.

Tada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci 12 žrtava rata, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, riječ je o primarnoj grobnici, a pretpostavljalo se da su na tom lokalitetu sačekani i likvidirani Bošnjaci iz Donjih Hadžića koji su u ljeto 1992. pokušali preko Igmana preći na teritoriju pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nekim žrtvama noge su bile vezane vojnim opasačem.

Uz njih su, osim odjeće i obuće, nađeni i lični predmeti, kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu i nakit.

Grobnica je otkrivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Bosne i Hercegovine i SIPA-e, a znatan doprinos dala je Federalna uprava civilne zaštite.

Porodice odlučuju o ukopu

Na tačnu lokaciju ukazalo je više od 30 čahura nađenih na mjestu zločina.

Nakon ekshumacije izuzeti su koštani uzorci žrtava radi utvrđivanja njihovog identiteta DNK analizom.

Dosad su u Institut za nestale osobe stigli DNK nalazi za deset ekshumiranih žrtava te su njihove posmrtne ostatke danas i zvanično identificirali članovi njihovih porodica.

Identificirani su Salko (Adem) Beganović (1949), Hamdo (Hamid) Hasanović (1924), Fahrija (Ahmed) Hrnjić (1943), Zahir (Džemail) Karavdić (1958), Ahmed (Hamid) Lokvančić (1945), Almir (Mustafa) Nuhanović (1968), Hasan (Alija) Nuhanović (1935), Šefik (Avdo) Nuhanović (1959), Selver (Mušan) Piknjač (1957) i Mirsad (Derviš) Veljković (1965).

U toku je utvrđivanje identiteta još dvije žrtve ekshumirane iz te masovne grobnice, pa će njihova identifikacija biti naknadno zakazana.

O mjestu i vremenu ukopa žrtava odlučit će porodice.

Izvor: Agencije