Zajednička vojna vježba Srbije i Rusije

Na vježbi će biti korišteni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. (EPA)

Zajednička taktička vježba sa bojevim gađanjem raketnih jedinica protuzračne odbrane Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije “Slovenski štit 2019” održava se na teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako prenosi Tanjug, vježba će se realizovati u rejonu aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” na Batajnici i na poligonu “Pasuljanske livade”, uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Rusija poslala diviziju sistema S-400

Cilj vježbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protuzračnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz zračnog prostora, kao i obučavanje i uvježbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vježbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vježbi će biti korišteni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Rusija je na vojnu vježbu poslala diviziju raketnog sistema S-400.

Izvor: Agencije