Uhapšen Milan Trišić, osumnjičen za ratne zločine u BiH

Tokom istrage došlo se do saznanja da Trišić živi na području SAD-a, nakon čega su ga vlasti SAD-a deportovale u BiH (Fena)

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz pripadnike Granične policije BiH, lišili su slobode Milana Trišića, osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine, javlja agencija Anadolija.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u svezi sa zločinima ubojstva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava.

Hapšenje u saradnji sa SAD-om

Agencija javlja da se tokom istrage došlo do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD-a, nakon čega je ostvarena saradnja sa američkim partnerskim institucijama, a Trišić je deportovan.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Tužilaštvo BiH saopćilo je da poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

Izvor: Agencije