U sljedećoj kosovskoj vladi 12 ministarstava

Samoopredjeljenje i DSK su prema preliminarnim razultatima, dobili polovinu glasova birača (Anadolija)

Predstavnici pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) nastavili su usaglašavanje stavova o budućoj kosovskoj vladi i istakli da su se dogovorili da ona ima 12 ministarstava.

„Konkretno, razgovarali smo o formatu vlade, o 12 ministarstava, kako će da izgleda i kako će da radi u prvim danima na vlasti. Naredni sastanak je u ponedjeljak u sjedištu DSK-a, a svaka tri dana bit će sastanaka stranaka”, rekao je predstavnik DSK-a Lumir Abdixhiku, nakon susreta stranačkih radnih grupa u Prištini, prenosi Tanjug.

Najavio je da je na sastanku o usaglašavanju programa dvije stranke dogovoreno da na sljedećem susretu budu razmatrani ekonomski razvoj i vanjska politika, prenosi RTS.

‘Ne prihvatamo nikakvo uslovljavanje’

O osobama koje će upravljati ministarstvima i dijalogu s Beogradom, razgovarat će lideri stranaka, rekao je Abdixhiku.

Upitan da li će Srpska lista biti dio buduće vlade, rekao je da ne prihvataju nikakvo uslovljavanje.

„Nismo razgovarali o tome. Bez sumnje ćemo poštovati Ustav Kosova, ali ni od koga ne prihvatamo nikakvo uslovljavanje“, naveo je on.

Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, prema preliminarnim razultatima, dobili su na parlamentarnim izborima 6. oktobra polovinu glasova birača i, ako ti rezultati budu konačni, imat će većinu da formiraju vladu.

Izvor: Agencije